Lansat în 2015 cu promisiunea de a funcționa drept suport pentru un nou tip de aplicații software, blockchain-ul ethereum este în prezent gazda unui număr mare de aplicații. Unele dintre acestea au cunoscut o popularitate foarte mare.

Cele mai cunoscute aplicatii descentralizate

Idex, ForkDelta, Bancor, CryptoKitties și LocalEthereum, au în comun faptul că facilitează tranzacțiile de criptomonede într-un fel sau altul. De asemenea, sunt construite pentru a facilita utilizarea lor intuitivă, aspect esențial în câștigarea popularității.

În prezent, aceste aplicatii descentralizate se pot lăuda cu câteva sute sau câteva mii de utilizatori zilnici. Ceea ce poate părea foarte puțin prin comparație cu platforme precum Facebook, care are un miliard de utilizatori zilnici, însă faptul că aceștia există (și plătesc pentru ele) demonstrează că publicul este dispus să investească în sistemele descentralizate.

1. Idex

Idex este un exchange descentralizat creat de compania Aurora. A fost lansat în octombrie 2017 și care are în prezent o medie de 6500 de utilizatori zilnici. Oferă utilizatorilor posibilitatea de a tranzacționa tokenuri ERC-20 cu ether în sistem peer-to-peer, prin intermediul unui smart contract.

2. ForkDelta

Similar cu Idex, ForkDelta este un alt exchange descentralizat lansat în ianuarie de dezvoltatorul Arseniy Ivanov, care anterior a lucrat pentru proiectul EtherDelta. Are în medie 2200 de utilizatori zilnici și planifică să descentralizeze inclusiv registrul de comenzi în viitor.

3. Bancor

Bancor funcționează similar cu un exchange, numai că în loc să conecteze vânzători cu cumpărători precum un exchange clasic, încearcă să creeze lichditate pe piață utilizând ”smart tokens” prin smart contracts. Anul trecut, Bancor a strâns 150 de milioane de dolari prin ICO-ul care a vândut tokenul BNT și în prezent are aproximativ 550 de utilizatori zilnici.

4. CryptoKitties

Lansat de Axion Zen în luna martie, CryptoKitties este poate cel mai cunoscut dApp după ce a generat congestie în rețeaua ethereum datorită creșterii rapide în popularitate. Jocul permite utilizatorilor să colecționeze, tranzacționeze și să creeze pisici unice, care sunt de fapt tokenuri ERC-721. În conformitate cu declarațiile co-fondatorului Arthur Camara, pe viitor, CryptoKitties poate fi folosit pentru tokenizarea bunurilor precum obiectele de artă sau imobiliarele.

În prezent, CryptoKitties are în medie 400 de utilizatori pe zi ce interacționează cu aplicația prin contractul smart, însă fondatorii susțin că majoritatea utilizatorilor folosesc de fapt website-ul.
Cu toată eticheta de dApp, în realitate CryptoKitties este o bază de date centralizată.

5. LocalEthereum

Similar cu LocalBitcoins, LocalEthereum este o platformă care facilitează tranzacțiile de criptomonede între indivizi și funcționează printr-un smart contract escrow. ETH-ul vânzătorului este blocat până când plata este confirmată, indiferent de metoda aleasă pentru tranzacție. LocalEthereum are în medie 250 de utilizatori zilnici.

În prezent, aceste aplicatii descentralizate sunt abia la început, însă numeroasele scandaluri și nemulțumiri ale publicului când vine vorba de protecția datelor personale din ultima perioadă va genera cel mai probabil o tendință pronunțată de orientare spre aceste platforme descentralizate.