Platforma de tranzacționare Crypto Facilities din Marea Britanie a lansat vineri, 11 mai, primele contracte futures ETH reglementate, ceea ce permite investitorilor să participe pe piața cripto.

Crypto Facilites este autorizată de către Autoritatea de Control Financiar din Marea Britanie (FCA) și tranzacționează deja contracte futures pentru Bitcoin (BTC) și Ripple (XRP).

Lichiditățile pentru tranzacționarea noului instrument financiar derivativ va fi asigurat de brokerii Akuna Capital (bazată în Chicago) și B2C2 (Londra).

”Rețeaua ethereum este lider în tehnologia blockchain și contracte smart, astfel încât considerăm că acest nou instrument financiar va atrage mai mulți investitori și va aduce mai multă lichiditate pe piață”,

a declarat directorul Crypto Facilities, Timo Schlaefer.

Ethereum este criptomoneda aflată pe locul 2 în lume ca volum, însă recent au apărut unele discuții referitoare la posibilitatea ca ETH să fie de fapt un titlu de valoare (security), caracterizare respinsă de co-fondatorul Joseph Lubin. Referitor la această posibilă categorizare, Schalefer a declarat:

”Indiferent ce decid autoritățile de reglementare cu privire la statutul cirptomonedei, contractele futures ETH sunt un derivat, astfel încât nu sunt afectate. Crypto Facilities este o platformă specializată pe astfel de instrumente financiare și este autorizată să le pună la dispzoziția investitorilor.”

El a mai afirmat că prezența acestui instrument investițional semnalează că moneda digitală s-a maturizat în mod similar cu Bitcoin:

”Bitcoin a trecut deja prin procesul de maturizare ca activ financiar anul trecut, fapt demonstrat de apariția derivativelor precum contractele futures. Este rândul Ethereum să urmeze aceeași cale anul acesta”.

În decembrie 2017, Chicago Board Options Exchange (CBOE) a lansat contractele futures bazate pe Bitcoin, fiind urmat o săptămână mai târziu de Chicago Mercantile Exchange (CME).

Recent, Banca Federală din San Francisco a publicat o analiză economică ce sugerează că declinul prețului BTC după ce a atins valoarea de 20.000$ s-ar fi datorat lansării contractelor futures. Analiza susține că prețul Bitcoin a avut un declin lent datorită volumului mic de contracte futures tranzacționate.