Managerul de portofoliu Steve Chiavarone, ce își desfășoară activitatea în cadrul Federeated Investors, o companie de investiții ce gestionează 364 miliarde de dolari, a declarat că tehnologia blockchain va provoca cea de-a patra revoluție industrială, punct de vedere cu care sunt de acord foarte mulți investitori majori.
”Dacă privim situația din punct de vedere al companiei, blockchain are capacitatea de a îlocui procesul de reconciliere, care în prezent este foarte costisitor și necesită activități de back-office, documentație și mult timp pierdut. În practică, asta înseamnă că o companie poate avea sisteme de aprovizionare mai eficiente, că poate reduce costurile intermediare și o gestionare mai eficientă a afacerii. Costurile de operare scad, ceea ce înseamnă automat prețuri mai mici pentru consumatori. Considerăm că blockchain va fi una dintre cele 5 tehnologii cheie ale viitorului, alături de automatizare, robotică, inteligența artificială și Internet of Things”,
a declarat Chiavarone într-un interviu pentru CNBC.
Marile bănci investesc masiv pe piața cripto
Bănci majore precum JP Morgan, Goldman Sachs și Bank of America colaborează în prezent cu conglomerate și companii uriașe pentru a furniza servicii bancare, împrumuturi și soluții pentru afaceri.
În afară de bănci, companiile lucrează cu alți furnizori de servicii și cheltuiesc milioane de dolari în fiecare trimestru pentru audituri, reconcilieri și toată munca manuală costisitoare necesară pentru a-și asigura operațiunile și sistemele de aprovizionare.
Tehnologia blockchain oferă posibilitatea tuturor jucatorilor de pe piață de a scădea costurile și de a-și fluidiza operațiunile, oferind și avantajul rapidității.
Majoritatea băncilor mari au conștientizat avantajele și au început să investească masiv în blockchain și sectorul de criptomonede, mai ales că există presiune din partea clienților care cer servicii mai eficiente.
Inițial, majoritatea s-au bazat pe tehnologia DLT din spatele Bitcoin, însă în ultima perioadă au început să exploreze și alte tipuri de blockchain-uri și concepte.
”Foarte mulți investitori au apelat mai întâi la bitcoin deoarece a fost prima modalitate de a accesa blockchain-ul. Marile bănci investesc masiv pe piața cripto – de exemplu, Bank of America s-a lăudat la Forumul Economic Mondial de la Davos că ei au investit cel mai mult”,
a declarat Chiavarone.
El a mai afirmat că dacă start-up-urile blockchain vor reuși să înlocuiască sistemele actuale de back-office și să elimine costurile provocate de gestionarea lanțurilor de aprovizionare, tehnologia DLT are protențialul de a fi liderul unei revoluții industriale.
Nu doar industria cripto are de câștigat – Chiavarone a menționat inclusiv oportunități secundare de profit:
”Orice companie care necesită o rețea de aprovizionare și distribuție va avea de câștigat de pe urma implementării tehnologiei blockchain – și nu doar acestea. Companiile care oferă echipamentele necesare pentru gestionarea rețelelor blockchain precum Nvidia sau Intel vor beneficia și ele de un imbold, pe lângă companiile care se ocupă de implementarea propriu zisă a tehnologiei”.
Așadar, chiar și cei care încă nu îndrăznesc să se implice direct pe piața cripto au posibilitatea de a beneficia de avantajele pe care le oferă această revoluție tehnologică la care suntem martori.