Criptomoneda Bitcoin Cash, una dintre cele mai controversate bifurcatii ferme ale Bitcoin, a fost lansată oficial pe 1 august 2017 . Scopul acesteia era de soluționare a problemelor asociate cu Bitcoin Core. În conformitate cu dezvoltatorii acesteia, urmărește îndeaproape conceptele expuse de Whitepaper-ul publicat de Satoshi Nakamoto.

Aniversarea a inclus o serie de evenimente la care au participat susținători ai proiectului. Aceștia au expus motivele ce fac criptomoneda Bitcoin Cash o versiune mai eficientă a BTC.

Alejandro de la Torre, vicepreședintele BTC.com, a afirmat că Bitcoin Cash a soluționat problema scalabilității tranzacțiilor prin creșterea dimensiunilor blocurilor:

”Blocurile mai mari înseamnă mai multe tranzacții incluse, ceea ce scade timpul de așteptare și costurile de tranzacții, astfel încât blockchain-ul este mai fluid și mai accesibil”.

În prezent, dimensiunea blocurilor în rețeaua criptomonedei BCH este de 32MB (față de aproximativ 1MB pentru Bitcoin). Aceasta reduce șansele de congestie, însă îngreunează dezvoltarea infrastructurii.

Criticii BCH susțin de asemenea că implementarea soluțiilor precum Lightining Network în rețeaua Bitcoin Core a redus comisioanele tranzacțiilor.

Când vine vorba de utilizarea ca sistem de plată, criptomoneda Bitcoin Cash a încheiat acorduri cu 19 furnizori de astfel de servicii. Exemple în acest sens sunt Bitpay, Coinpayments, Coingate, Coindance și Viabtc.

Criptomoneda Bitcoin Cash

Face parte de asemenea din alte 14 proiecte precum JoyStream, OpenBazaar, Counterparty și este disponibilă pe 41 de exchange-uri.

Prețul BCH în prezent este de aproximativ 760$, cu un market cap de 13 miliarde de dolari.

Recent, Roger Ver a declarat că rata de adopție a BCH în Cipru a atins 70%. Până în noimebrie 2018 numărul comercianților de pe insulă care acceptă criptomoneda ca metodă de plată va ajunge la 4000.

Coingeek a organizat de asemenea o petrecere de aniversare a BCH la Londra. În cadrul acesteia fondatorul Calvin Ayre declara că modifcările la protocolul de bază al Bitcoin reduc stabilitatea și securitatea rețelei:

”Prin blocarea protocolului Bitcoin se va permite o explozie de inovații construite pe rețeaua BCH. Orice greșeli făcute pe aceste layers pot fi eliminate ușor și nu vor avea impact asupra capacității platformei de a gestiona tranzacții”.

Spațiul suplimentar oferit de dimensiunea blocurilor în rețeaua BCH a determinat dezvoltarea unei serii de aplicații. Așa este Blockpress o platformă de social media, sau Centbee, un portofel care integrează lista de contacte din telefonul utilizatorului.

Alte exemplu este memo.cash, o platformă similară cu Twitter, care permite postarea de mesaje pe blockchain sau GitCash, care permite utilizatorilor să doneze dezvoltatorilor de pe Github sume cât doresc de mici.

În comunitatea Bitcoin Cash există în prezent in dezbatere ideea de adăugare a unui protocol care să permită crearea de tokenuri bazate pe blockchain-ul BCH, în mod similar cu Ethereum. Acesta este încă un aspect care va contribui la diferențierea de rivalul Bitcoin Core și îi va permite să intre în competiție cu alte protocoale.