În ultimele luni au existat numeroase discuții referitoare la criptomoneda XRP și posibilul statut al acesteia ca security/titlu de valoare, datorat legăturii strânse pe care o are cu compania Ripple.

Având în vedere că o astfel de clasificare ar provoca probleme legale serioase, reprezentanții Ripple au făcut eforturi serioase de contrazicere a ideii, reiterate de CEO-ul Brad Garlinghouse la conferința Future of Fintech ce a avut loc săptămâna aceasta.

”Să fie clar: Ripple este diferit de XRP.  XRP nu se clasifică drept security din trei motive: dacă mâine închidem compania Ripple, nu va avea niciun efct asupra ledger-ului XRP. Este o tehnologie open-source și este descentralizată. Când cumperi XRP nu cumperi acțiuni în cadrul Ripple și nu capeți o parte din companie” a clarificat Garlinghouse.

Discuțiile pe această temă au căpătat amploare după ce autoritatea de supraveghere SEC a declarat că Bitcoin și Ether nu sunt securities, însă nu au clasificat și XRP în afirmațiile făcute.

Directorul Ripple susține că Bitcoin nu este descentralizat

Garlinghouse a mers până la a critica decizia SEC de clasificare a Bitcoin, susținând că de fapt rețeaua Bitcoin nu este atât de descentralizată pe cât pare:

”Dețin Bitcoin și sunt un entuziast când vine vorba de viitorul acestei criptomonede, dar trebuie să fim realiști atunci când discutăm despre caracterul centralizat sau descentralizat al unei criptomonede. Controlul asupra rețelei este elementul cheie. Cât de descentralizat este Bitcoin? Trei mineri din China dețin mai mult de 50% din rata de hash a rețelei”.

În opinia directorului Ripple, guvernul chinez poate pune presiune pe acești mineri și au posibilitatea astfel de a exercita control asupra Bitcoin în ansamblu.

Pe lângă reiterarea ideii că Ripple nu este echivalent cu XRP, Garlinghouse a discutat și despre colaborările pe care le-au inițiat în ultima perioadă cu o serie de bănci și insituții financiare, care testează sistemul de transferuri de bani RippleNet, care nu este bazat pe XRP.