Prețul ether, moneda nativă de pe platforma ethereum, a crescut ușor cu 5% după ce dezvoltatorii au executat bifurcația fermă pentru a recupera fondurile de la proiectul DAO.

Rămâne de văzut ce ramificații va avea această inițiativă, luată pentru a salva fondurile investitorilor. Decizia însă încheie săptămânile de nesiguranță de pe piața ethereum. În ultimele săptămâni, dispariția DAO a stopat creșterea rapidă a etherului, oprind ascensiunea meteorică de mai bine de 10 ori care s-a înregistrat în primul trimestru.

Cât despre ce urmează pentru prețul ether, experții pieței au în mare parte păreri împărțite.

Cei mai mulți spun că atât ether cât și ethereum vor avea parte de nesiguranță pe termen scurt. Așa numitul ”hack DAO” s-ar putea dovedi benefic pe termen lung.

Max Boonen, fondator al creatorului de piață B2C2, a fost unul dintre observatorii care a prezis că piața va beneficia imediat de pe urma bifurcației, dar că în curând vor apărea întrebări mai presante despre valoarea ether.

”Scăderea nesiguranței pe piață duce întotdeauna la o raliere de consolare. Pe termen scurt, întrebarea este dacă această raliere de consolare s-a încheiat”

Nesiguranță pe toate planurile

Per total, o mare parte a observatorilor pieței au discutat despre nesiguranța cu care se confruntă etherul după hack. Cei mai mulți au notat că moneda digitală s-a tranzacționat din 2015, ceea ce face piața mai puțin matură decât cea a bitcoinului, care, teoretic, există de când a fost minat primul block, în ianuarie 2009.

Petar Zivkovksi, director de operațiuni la platfrma de tranzacționare Whaleclub a spus că etherul va intra într-o perioadă de ”mari incertitudini” în urma bifurcației.

”Mă aștept la volatilitate, dar ne confruntăm și cu o piață crypto obosită de pendulările masive” a spus acesta.

A vorbit de asemenea și despre posibile vânturi potrivnice, subliniind faptul că volumele mari au pus presiune de vânzare pe piață.

Investitorul și antreprenorul Vinny Lingham a comentat de asemenea fluctuațiile de preț prin care va trece etherul pe termen scurt.

Lingham, al cărui noi startup, Civic, folosește tehnologia blockchain, a mers până la a prezice că bitcoinul ar putea să beneficieze de pe urma incertitudinii de pe piața ether, pentru că banii ies din apă pe maluri mai sigure.

”Ne așteptăm la ceva volatilitate. Un număr de deținători de ether vor schimba etherul pe bitcoin, ceea ce va conduce temporar prețul bitcoin și va cauza o cădere fulgerătoare pentru ether”

Problema imuabilității

Una dintre conversațiile mai active care a apărut în urma bifurcației ferme este dezbaterea despre imuabilitate – este ea o caracteristică a blockchainului și, drept urmare o calitate necesară pentru a susține valoarea jetonului?

De notat este că mulți din comunitatea bitcoin au criticat bifurcația fermă ca fiind una care arată faptul că blockchainul ether poate să fie schimbat, subminând acest atribut foarte important al rețelei.

Cu toate acestea, când au fost întrebați, cei mai mulți observatori au spus că bifurcația fermă este un semn de progres în comunitatea ethereum, subliniind faptul că acest eveniment ar putea să se dovedească a fi unul benefic pe termen lung.

Chris Burniske, analist și director de produs blockchain pentru ARK Invest, a vorbit despre această problemă a imuabilității spunând că în credința lui, piața ether se dezvoltă diferit față de cea a bitcoinului.

”Ethereum vine cu o propunere diferită față de bitcoin, în special aducând flexibilitate a limbajului de scripting și a felului în care este menținută starea rețelei. Hack-ul DAO și remedierea au dovedit flexibilitatea rețelei în ambele sensuri.”

Boonen s-a legat de asemenea de această întrebare, luând în discuție așa-numiții ”maximaliști bitcoin” și spunând că după părerea lui imuabilitatea este o funcționalitate supraevaluată a blockchainului bitcoin.

”Și blockchainul bitcoin poate fi alterat, și a fost alterat. Oamenii văd greșit blockchainurile publice. Nu ține decât de ce hotărăsc minerii să mineze și ce noduri decid să valideze. Dacă suficienți oameni cad de acord, pot să altereze blockchainul cum vor” a spus acesta.

Alții, inclusiv fostul trader de la Deutsche Bank și directorul BitMEX Arthur Hayes vede evenimentul ca unul care crează precedente și care ar putea să submineze valoarea ether.

De exemplu, Hayes a mers atât de departe cât să vadă o situație în care autoritățile guvernamentale ar putea să pună presiune asupra dezvoltatorilor pentru a închide un serviciu ethereum popular prin schimbări similare la cod.

”Acest incident demonstrează clar că Fundația Ethereum are un grad de control asupra rețelei ethereum. Dacă este un caz de succes sau nu, e irelevant. Fundația ar putea să lupte ani de zile în justiție și să cheltuiască milioane de dolari  care ar putea să fie folosiți pentru a dezvolta protocolul” a spus acesta.

Posibile vânturi potrivnice

Alții văd etherul în situația de a se confrunta cu rezistență suplimentară.

Traderul Jacob Eliosoff a vorbit despre viitorul platformei ethereum, care este construită pentru a susține proiecte ca The DAO, subliniind că rămâne de văzut dacă dezvoltatorii reușesc acolo unde contributorii au dat greș.

”Ar putea să dureze câteva săptămâni până când oamenii să accepte că DAO  a fost un coșmar care s-a încheiat și că acum nu mai există riscul exploit-urilor” a spus acesta.

Eliosoff a indicat faptul că traderii s-ar putea să caute să vadă dacă dificultățile cu care s-au confruntat dezvoltatorii DAO când au folosit limbajul de programare solidity va crea probleme adopției sau va duce la alte eșecuri ale proiectului. A fost totuși optimist, în ciuda problemelor.

”Presupunând că nu dăm de buguri majore, mă aștept ca prețul ethereum să își continue trendul ascendent pe care l-a avut de la începutul anului, cel puțin atâta timp cât dezvoltatorii și antreprenorii își mențin progresul rapid.” A spus acesta.

”În lunile care urmează, comunitatea poate să treacă din nou la ”creație”, în locc de ”remediere și mentenanță”, ceea ce ar trebui să pună în funcțiune cererea de ether” a spus el, menționând de asemenea că acest lucru depinde de felul în care abordează dezvoltatorii situația pe mai departe.

Doar timpul va spune cât de repede va trece comunitatea ethereum de acest eveniment. Cu toate acestea, dacă platforma progresează în același ritm ca bitcoinul în ultimii ani, prețul ether ar putea să aibă potențial semnificativ de creștere.

 Sursa – CoinDesk.com