În ariticolul precedent am discutat despre lipsa de cunoștințe tehnice și tehnologice ale investitorilor nou-intrați pe piață. A doua problemă este lipsa de educație a lor ca traderi.

Avem din ce în ce mai mulți investitori retail, care pricep prea puțin cum funcționează finanțele. În 21 iunie, schimbul GDAX de la Coinbase s-a prăbușit o perioadă foarte scurtă de timp, de la 300 de dolari la 10 cenți. Căderea a fost rezultatul unei cereri masive de vânzare. Atunci, sute de utilizatori care făceau margin trading au fost lichidați complet.

Exchange-ul le cere traderilor să confirme că sunt investitori acreditați, cu cel puțin 5 milioane de dolari bunuri. Totuși, tot ce trebuie să facă investitorii pentru a avea parte de  triple-leverage al capitalului este să bifeze căsuța și să confirme că da…sunt acreditați. Nu se cere nici o verificare de cunoaștere a clienților.

Tot zumzetul de pe Internet de după această cădere și lichidările de care au avut parte a făcut lucrurile foarte clare. Acești ”investitori acreditați”…bineînțeles că nu îndeplinesc condițiile. Sunt de fapt speculanți care și-au asumat riscuri care îi depășesc, sperând să câștige bani cu nemiluita.

Inițial Coinbase nu a luat în seama presiunile speculanților, și nici amenințările cu darea în judecată. Compania a anunțat însă că va onora trade-urile și că va compensa pierderile investitorilor. Dincolo de acest iepure scos din pălărie, decizia celor de la Coinbase nu face altceva decât să încurajeze genul acesta de investiții fără cap.

Un exchange de top a demonstrat că va scoate din groapă traderii care și-au asumat de bună voie riscuri pe care nu le puteau suporta. Le-a oferit o plasă de siguranță investitorilor, creând o problemă morală.

Investitorii naivi vor continua să inunde piața, iar lucrurile vor arăta și mai rău.

Cine nu a cumpărat ethereum?

La o căutare rapidă pe Internet, vedem că tot mai mulți oameni sunt interesați de ethereum, mai mulți decât grupul de nișă pe care criptomoneda îl avea inițial.

Da, adopția în mainstream a tehnologiei este minunată. Această manie recentă este însă condusă doar de dorința unora de a face bani rapid.

Tatăl lui Vitalik Buterin a postat pe Twitter un mesaj pe 13 iunie:

”Cel mai periculos semn că suntem într-o bulă: mătușa de 71 de ani a unui prieten ascultă prezentarea unei investiții din care nu ai cum să pierzi, de la un patron de cafenea.”

Wall Street Journal îl cita pe un patron de afacere din domeniul cosmeticii, care își dădea cu părerea despre ethereum și bitcoin. ”Mulți dintre prietenii mei vând bitcoinii și cumpără ethereum.”

BroBible, un website dedicat puștanilor din frățiile de pe la facultăți a postat ieri un articol cu titlul ”Ce este etherum și cum te poate face bogat AF?”. În primul rând, site-ul ar fi putut să scrie Ethereum corect, înainte să îl recomande pentru investiții. În al doilea rând, nota editorului, AF (as fuck!), e puțin dubioasă dacă e să luăm sfaturi financiare de la ei.

Genul ăsta de figuri ridicole le găsim peste tot. Subredditul ethereum e tapetat cu memeuri despre cumpărat Lamborghiniuri și cu analize tehnice despre cât de curând va ajunge ether la 1000 de dolari bucata. Ar putea la fel de bine să se bazeze pe astrologie.

Nou-veniții se plâng de faptul că nu au parte de câștiguri instant. Nu țin deloc cont că vor câștiguri de pe urma unei investiții care a crescut cu 90% în luna precedentă.

Suntem pe o piață a taurilor atât de intensă încât atunci când nu apar știri despre ethereum începe să scadă prețul. Așadar, cum se dezumflă balonul optimismului, ethereumul se va dezumfla și el.

ICO-urile proaste. Nu e deloc o atmosferă care indică investiții raționale

În 1929, Bernard Baruch scria despre explozia de pe bursă:

”Șoferii de taxi îți ziceau ce să cumperi. Băiatul care îți lustruia ghetele putea să îți facă un rezumat al știrilor financiare. Între timp lucra cu cârpele și lustrul. Un cerșetor bătrân care patrula de obicei străzile în fața birourilor noastre mi-a dat niște ponturi. Presupun că a cheltuit banii pe care eu și alții i i-am dat la bursă. Bucătarul meu avea un broker și un contabil și urmărea îndeaproape piața. Profiturile false de pe hîrtie au fost luate de vânt, în viscolul din 1929”.

Săptămâna trecută, un șofer de Uber îmi spunea că a investit în criptomonedă. Istoria nu se repetă, dar rimează.

Vor salva instituțiile piața? Din păcate pentru tauri, intrarea pe piață a jucătorilor instituționali pare puțin probabilă și de scurtă durată.

Cel mai recent articol scris de Goldman Sachs (scris după ce investitorii i-au implorat să scrie despre bitcoin) spune că acum criptomonedele sunt într-o bulă. Situația ICO-urilor confirmă ipoteza.

Odată ce vor apărea reglementări guvernamentale bune, cu siguranță că interesul instituțiilor se va transforma în acțiune. Deocamdată însă, este puțin probabil să vedem tranzacții de criptomonede făcute direct prin bănci, indiferent ce promisiuni ar face ICO-urile.

Textul original a fost postat de Matt Prusak pe Medium