Popularul producător de portofele hardware Ledger a anunțat că va suspenda serviciile pentru Bitcoin Cash pe data de 15 noimebrie, când este planificat hard fork-ul acestei criptomonede. Motivul din spatele acestei decizii este faptul că upgrade-ul planificat are potențialul de a provoca o divizare a blockchain-ului BCH.

În prezent comunitatea Bitcoin Cash este împărțită în două tabere, conduse de  Bitcoin ABC și Bitcoin SV. Cele două grupuri nu au reușit să cadă de acord asupra viziunii asupra acestui upgrade, având fiecare propriul set de propuneri de modificare.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Cu două săptămâni înainte de fork, Ledger a anunțat că va întrerupe tranzacțiile în BCH:

“Ledger va suspenda serviciul Bitcoin Cash până când va deveni clar care dintre aceste lanțuri va fi cel stabil, atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere economic. Motivul închiderii serviciului în acest timp este de a preveni tranzacțiile nedorite care rezultă din “atacurile replay” provocând pierderi de fonduri și probleme în relație cu Bitcoin Cash în această perioadă de timp”

a explicat compania pe blog.

În momentul de față, niciuna dintre cele două echipe de dezvoltare BCH nu a adăugat protecție împotriva replay. Mulți susținători ai BCH cred că este foarte probabil că upgrade-ul va avea loc fără a fi introduse astfel de măsuri.

Rezultatul

poate conduce la un “război de hash” și deoarece Bitcoin Cash folosește un concept numit Unspent Transaction Outputs (UTXO). Dacă va avea loc o bifurcare fără măsuri de protecție împotriva replay, este posibil ca după divizare UTXO să poată fi redate în ambele rețele. Acest lucru va genera pierderi financiare și confuzie în rețea.

”În funcție de rezultatul fork-ului, vom comunica despre următoarea mișcare atunci când avem o viziune mai clară asupra rezultatelor sale. În timpul întreruperii serviciului, cheile private Bitcoin Cash vor rămâne securizate.”

menționează anunțul Ledger.

Două platforme exchange, Bitasiaex and Coinex, au anunțat de asemenea planuri de gestionare a upgrade-ului Bitcoin Cash. Coinex intenționează să facă un snapshot al tuturor activelor BCH, iar clienții vor primi o diviziune de 1:1 dacă se produce o bifurcare în timpul fork-ului. Bitasiaex a luat o decizie similară.

În următoarele două săptămâni, este probabil ca mai multe exchange-uri și furnizori de portofele să-și publice planurile pentru forkul BCH. Dacă Bitcoin SV și Bitcoin ABC nu vor implementa măsuri de protecție împotriva replay, este foarte probabil ca mulți furnizori să opteze să suspende tranzacțiile BCH până când situația se va clarifica.