În urmă cu un an, se poate spune că piața cripto a trecut printr-o perioadă de hard forks accentuată. Rezultatele însă au determinat o scădere semnificativă a entuziasmului pentru această procedură.

În prezent, se înregistrează mult mai puține proiecte de hard fork, demonstrând că dezvoltatorii au învățat lecția.

Dintre cele aproximativ 123 de hard forks înregistrate de platforma Forkdrop.io, doar Bitcoin Cash poate fi considerat un succes.

Forkdrop.io

a publicat un ghid detaliind numărul de hard forks Bitcoin și soarta lor până în prezent. Acesta explică:

“Există 96 de proiecte derivate din Bitcoin în total. Dintre acestea, 69 sunt considerate proiecte active pentru titularii Bitcoin (BTC). Celelalte 27 sunt considerate istorice și nu mai sunt relevante. În plus, există 21 de proiecte derivate din alte criptomonede”.

În total, 42 dintre aceste proiecte au blockchain-uri active care pot fi utilizate pentru tranzacționare. Totodată alte 27 sunt în curs de dezvoltare.

Rămâne totuși de văzut ce fel de tracțiune poate fi câștigată de monede precum Bitcoin Pizza sau Bitcoin Holocaust. 22 dintre proiecte au fost emise ca airdropuri pasive sau active și alte șase au folosit o combinație a acestor metode pentru a distribui monede.

După Bitcoin, criptomonedele cele mai frecvent scindate au fost Ethereum (7 forks), Monero (5) și Litecoin (4).

Dintre criptomonedele rezultate, cele mai proaste performanțe au avut Zclassic (ce a scăzut de 70 de ori în valoare) și Bitcoin Private (care a scăzut de la 77 de dolari la 3$). Nici măcar implicarea lui John McAfee nu a putu salva Bitcoin Private de la dezastru.

De altfel, fork-urile Bitcoin au avut cele mai proaste performanțe, cu excepția Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Bitcoin Diamond și Bitcoin Private au scăzut cu peste 90%.

Într-un raport publicat în această săptămână, Placeholder VC a ajuns la concluzii similare cu Forkdrop.io, menționând că

“marea majoritate a rețelelor care provin din forks și sunt în uz au pierdut o valoare semnificativă în comparație cu rețele originale… Utilizatorii și dezvoltatorii tind să rămână loiali rețelei originale, în timp ce majoritatea minerilor sunt loiali doar economiei, direcționând hashpower către cea mai profitabilă rețea a momentului “.