Dezvoltatorii Ethereum au anunțat că primul pas în implementarea sistemului proof-of-stake, care modifică protocolul pe blockchainul Ethereum, este gata de evaluare.

Ethereum Improvement proposal (EIP)1011, denumit Hybrid Casper FFG, este o etapă intermediară care să ajute rețeaua Ethereum să translateze de la procesul de minare/proof-of-work la sistemul proof-of-stake, denumit Casper.

Creatorul Ethereum, Vitalik Biterin și ceilalți dezvoltatori lucrează la noul protocol de câțiva ani, iar codul Hybrid Casper este un pas intermediar, care combină proof-of-work cu proof-of-stake.

În prezent, codul este ”gata pentru evaluare și analiză”, după cum au declarat în întâlnirea ce a avut loc vineri, 20 aprilie, iar următorul pas va fi modificarea aplicațiilor bazate pe blockchain-ul Ethereum.

Trecerea de la proof-of-work la proof-of-stake va necesita un hard fork al Ethereum, deoarece sistemul nu poate suporta ambele tipuri de coduri. Având în vedere dificultatea schimbărilor ce trebuie făcute, dezvoltatorii nu au putut oferi date concrete pentru implementare.

Danny Ryan, unul dintre autorii EIP 1011, a declarat:

”În momentul de față, lucrăm la piesele unui puzzle și încă nu suntem la stadiul la care imaginea este completă. Abia după ce vom verifica și testa noul cod vom putea decide când este cazul să stabilim o data pentru hard fork”.

Versiuea inițială a versiunii Casper de proof-of-stake (pentru ethereum) a fost lansata de dezvoltatorului român Vlad Zamfir pe 21 noiembrie 2017.