WikiLeaks Shop, magazinul de produse ale platformei de publicații non-profit WikiLeaks, a raportat pe 20 aprilie că le-a fost blocat contul de portofel electronic și schimb de la Coinbase.

„Coinbase a blocat magazinul oficial WikiLeaks de pe platformă, fără preaviz sau explicații. Puteți să continuați să donați bitcoin la WikiLeaks, click pe link” – mesaj pe contul de Twitter oficial.

Mesajul de pe contul de Twitter al magazinului WikiLeaks conține o captură de ecran a unui email de la Coinbase, în care aceștia scriu că organizația a încălcat termenii și condițiile și că drept urmare „nu mai pot primi acces la servicii”. Coinbase  nu  a făcut nici un comentariu pe această problemă.

Toate fondurile obținute din magazinul WikiLeaks susțin operațiunile publicației. Clienții pot să plătească în bitcoin, litecoin, bitcoin cash, dash, dogecoin, ethereum, neo, namecoin, vertcoin, monero și zcash, prin CoinPayments.net.

Contul de Twitter al celor de la WikiLeaks îi îndemna pe cititori să inițieze „o blocadă globală” a platformei Coinbase.

„Wikileaks va îndemna la o blocadă globală a Coinbase săptămâna viitoare, pentru că sunt niște membri incapabili ai comunității cripto. Coinbase, un procesor de bitcoin mare din California, a răspuns unor influențe obscure și a blocat un site cu totul inofensiv, WikiLeaksShop, într-o decizie care a fost aprobată de administratorii Coinbase.”

Susținătorul bitcoin, Andreas Antonopoulos, a scris pe Twitter că cei de la Coinbase au „repetat istoria”. Bitcoinul a jucat un rol important pentru WikiLeaks, încă de pe vremea când platforma non-profit nu putea să folosească sistemele bancare tradiționale.

„S-a închis cercul. Interesul multor oameni față de bitcoin a început când WikiLeaks avea embargou extrajudiciar din partea VISA, MC, PayPal și a băncilor. Acum Coinbase a repetat istoria. Ups”

Toamna trecută, liderul WikiLeaks, Julian Assange, a mulțumit public guvernului american pe Twitter că i-a forțat organizația să se bazeze pe bitcoin prin embargourile bancare. Spunea la vremea respectivă că a avut profituri de 50 000 de procente. Assange i-a îndemnat de asemenea pe donatorii WikiLeaks să folosească criptomonede pentru donațiile lor ca metodă de a evita astfel de blocade financiare.

Site-ul WikiLeaks acceptă bitcoin, litecoin, monero și zcash ca donații.

Antonopoulos a adăugat într-un comentariu la postarea pe Twitter că acest embargou al Coinbase nu este primul și că este „pur simbolic”. Sunt și alte portofele cripto pe piață, dar „simbolismul este un apel imoprtant pentru ce înseamnă centralizarea și reglementările bancare.”