Populous este o platformă de trading şi facturare care foloseşte tehnologia blockchain. Are ca scop crearea unui mediu de tranzacţionare pentru investitori şi comercianţii care taie factură, la nivel global. Platforma populos ar urma să fie o platformă la nivel mondial prin care antreprenorii să poată face facturarea instantaneu. Fisele ar fi aşadar o şină de transport transfrontalier pentru bani, având parte de comsioane de tranzacţionare mai mici şi tranzacţii instant.

Fluxul de fonduri pe platformă se realizează folosind o monedă customizată (poken), raportată 1 la 1 cu moneda naţională a investitorilor din întreaga lume. Aşadar, fisele au în spate fondurile investitorilor care finanţează facturile tăiate. Odată ce facturile sunt finanţate de investitori, fisele sunt trimise comercianţilor, care le pot schimba pentru monedă fiat sau transfera către un portofel Ethereum.

Platforma administrează un registru intern cu balanţa fiecărui cont de investitor, pentru fiecare monedă în parte. Cei care au nevoie să transfere bani rapid vor înregistra în contractul smart suma pe care trebuie să o transmită partenerului de afaceri, iar suma va fi convertită în fiat în funcţie de rata de conversie a ţării recipientului. Practic, nu este vorba despre o monedă în sine cât despre un serviciu de transfer P2P dedicat antreprenorilor care fac afaceri în mediul internaţional.

Această idee ar urma să rezolve una dintre problemele persistente din mediul de afaceri. Oferă o soluţie întreprinderilor mici şi mijlocii să primească instantaneu fondurile pe care clienţii le datorează, în loc să aştepte undeva între 45 şi 90 de zile pentru procesarea facturilor şi a tranzacţiilor de bani.

Tehnologia

Populous se bazează pe contractele smart în reţeau ethereum. Foloseşte limbajul de programare XBRL (eXtensible Business Reporting Language), standardul global de schimbare a informaţiilor legate de afaceri. Este utilizat în general pentru a defini şi schimba informaţii financiare, cum ar fi declaraţiile contabile. Tehnologia blockchain previne duplicarea chitanţelor şi frauda financiară, şi crează o soluţie eficientă pentru afacerile care operează la nivel global. În plus, Populous vine şi cu sisteme bazate pe analiza fiannciară care evaluează riscurile unei companii şi evaluarea creditelor, cum ar fi Altman Z-score care realizează o analiză a riscurilor la împrumuturi. Pentru mai multe informaţii despre tehnologia pe care au construit platforma, puteţi consulta lucrarea albă, pe care dezvoltatorii au publicat-o în luna februarie.

Populous Moneda

Moneda se numeşte Populous Platform Token (PPT) şi reprezintă un proof-of-asset pe platforma Populous.  În perioada de ICO se vor distribui în total 53,2 milioane de fise, dintre care 36 de milioane fac parte din crowdsasle. Fisele se vând doar în perioada de ICO şi nu vor mai fi minate în plus alte monede. Aşadar, există un plafon total de 53,2 milioane de jetoane. Fisele care nu se vând în perioada de ICO vor intra în rezerva Populous şi vor fi folosite în funcţie de nevoi.

În acest moment, o fisă costă 0,16 lire sterline. Echipa Populous va cumpăra treptat fisele de la schimburi, ceea ce înseamnă că investitorii vor putea să îşi primească înapoi contribuţiile, la valoarea pieţei. Monedele cumpărate vor fi distruse, ceea ce presupune că valoarea fiselor rămase pe piaţă va creşte proporţional.

Echipa

Proiectul vine din Marea Britanie. Din echipa Populous fac parte Stephen Williams, fondator şi director şi Zvezdomir Zlatinov, director tehnic. Williams este absolvent de filozofie şi a participat şi la alte proiecte similare, printre care Olympus Research (sursă de date comerciale) şi Zloadr (platformă pentru jurnalişti şi creatori de conţinut.)

Zvezdomir este absolvent de liceu din Bulgaria, secţia informatică. Printre proiectele similare se numără SuperDAO. Pe pagina de LinkedIn se vede că a încheiat colaborarea cu Populous în luna aprilie, iar acum lucrează la un nou proiect, Upwork. Pe site-ul oficial nu apar informaţii despre alţi participanţi la proiect cu experienţă în finanţe.

Program

populous

Populous a lansat lucrarea albă în februarie anul acesta. Din luna aprilie au început dezvoltarea contractelor smart. Începând cu septembrie 2017 vor face integrarea XBRL, iar în noiembrie vom putea vedea un produs BETA.
De pe pagina de LinkedIn a directorului tehnic, Zvezdomir Zlatinov, reiese că acesta a creat deja arhitectura pentru sistemele de contracte smart ethereum, folosind Soliditz şi Truffle. Nu este foarte clar de aici încolo cine va fi implicat în continuarea proiectului, pe partea de dezvoltare.

Stadiul ICO

Spuneam mai devreme când vorbeam despre monedă că vor exista 53,2 milioane de fise în total, toate distribuite în perioada de ICO.
Echipa de dezvoltatori păstrează 12 milioane (mai puţin de 25% din fise). 2 milioane sunt rezervate dezvoltării afacerii, 3 milioane cercetării şi minim 30 000 de fise intră în rezervă. Tot în această rezervă vor intra şi fisele care rămân necumpărate în stadiul de ICO.
În total, disponibile pentru cumpărare rămân 36 de milioane de jetoane, pe care le puteţi cumpăra oricând în luna iulie, la preţul de 0,16 lire sterline.

Conturi escrow

Acest proiect nu a anunţat conturi escrow sau existenţa unor împuterniciţi care să administreze dispersia de fonduri. Va tinem la curent cand se anunta!