În partea a doua a lui 2018, marii producători de carduri grafice au înregistrat scăderi semnificative de cerere, ceea ce i-a determinat să scadă prețurile GPU.

De exemplu, în aprilie, pachetul de șase  OEM 4GB RX 580 a fost epuizat rapid la prețul de 3600$, în timp ce acum este disponibil pentru cumpărare la 2500$. Cardul  Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition, 8GB GDDR5X PCI Express 3.0, epuizat la 1050$ în aceeași perioadă costă acum doar 709$.

Motivele din spatele acestor rezultate sunt multimple – dacă cererea de carduri grafice din partea minerilor a fost foarte mare la începutul acestui an, în prezent, odată cu scăderea prețului criptomonedelor și lansarea ASIC-urilor a determinat scăderea cererii.

De asemenea, producătorii și distribuitorii se așteapta ca minerii să înceapă să vândă cardurile folosite, un alt factor ce va afecta cererea de astfel de produse noi.

Situația este similară pentru plăcile add-in (add-in boards – AIB), care rămân în stocurile distribuitorilor cu toate că prețurle lor au scăzut.

Cu toate acestea, producătorii de hardware anunță modele noi: ASUS va lansa noua generație de placă de bază specializată pe minare în ultimul trimestur al lui 2018.

Acestea reprezintă vești bune pentru industria de jocuri pe calculator – criza de GPUs de pe piață provocată de mineri de criptomonede a nemulțumit comunitatea de gameri, care efectiv nu au avut ocazia să își achiziționeze produsele deoarece s-au vândut imediat.

Tendința generală în industria de minare a criptomonedelor este însă de a renunța la GPU pentru mult mai eficienții mineri ASIC, mai ales că ultimele modele lansate de Bitmain de exemplu au capacitatea de a mina diferite tipuri de criptomonede care până acum erau ASIC-resistant.

Prețurile GPU in 2017 au fost mari datorita faptului ca piata criptomonedelor a fost in crestere – amortizarea investitiei se facea in 3-4 luni.  In prezent amortizarea se face in 15-24 de luni, in cazut fericit. Cu toate acestea, specialistii sustin ca este o afacere buna.