Săptămâna trecută, Roger Ver și Corbin Fraser au anunțat implementarea pentru protocolul Wormhole, care permite emiterea de tokenuri pe blockchain-ul Bitcoin Cash. Aceasta este o tentativă de a detrona rețeaua Ethereum din poziția de gazdă pentru majoritatea tokenurilor de pe piață.

Piața cripto poate fi împărțită în două categorii: criptomonede și tokenuri.

Primele sunt construite pe baza propriului blockchain, precum Bitcoin (BTC) și Ethereum (ETH). Tokenurile se bazează pe blockchain-uri preexistente și reprezintă un anumit bun sau utilitate.

Tokenurile sunt componente esențiale ale ofertelor inițiale de monede (ICO), iar majoritatea sunt în prezent bazate pe rețeaua Ethereum. În conformitate cu ICOWatchList, 83% dintre tokenuri sunt bazate pe protocolul ERC-20, lansat în 2015.

Deși are unele bug-uri, ERC-20 a rămas cea mai populară metodă de emitere de noi tokenuri, existând peste 110.000 în prezent. Rețeaua Ethereum mai oferă și opțiuni alternative, în forma protocoalelor ERC-223 (creat pentru a corecta erorile ERC-20), ERC-721 (dedicat tokenurilor de colecție precum CryptoKittens) și ERC-948 (care permite implementarea modelului tip ”abonament”).

Bitcoin Cash dorește să ofere o alternativă la Ethereum prin lansarea noului protocol.

Protocolul Wormhole

Este un upgrade de protocol smart-contract pentru blockchainul Bitcoin Cash propus de o echipă de dezvoltatori chinezi. Whitepaper-ul a fost prezentant în luna iulie și este disponibil doar în chineză în prezent.

Inițiativa a fost lansată de gigantul Bitmain, al cărui CEO este, de asemenea, un promoter notabil al BCH.

În esență, protocolul Wormhole permite utilizatorilor să implementeze un contract smart – la fel ca ERC-20 în cadrul rețelei Ethereum – fără a schimba regulile consensuale ale blockchain-ului Bitcoin Cash.

Pentru a realiza acest lucru, utilizează OP_RETURN opcode pe baza protocolului Omni Layer.
Protocolul se bazează pe tokenul nativ Wormhole Cash (WCH), care sunt utilizați pentru alimentarea contractelor smart.

WCH se generază prin ”arderea” BCH în raport de 1 BCH/100 WCH și a fost deja listat pe platforma CoinEx. În prezent, peste 2300 BCH au fost deja transformați în WCH.

Dezvoltatorul Gabriel Cardona a publicat pe Bitcoin.com un ghid de utilizare al noului protocol, în care explică și tipurile de tokenuri ce pot fi generate. Practic, pot fi create tokenuri cu număr fix, tokenuri cu număr gestionat (suma totală este controlată prin acordare / revocare) și tokenuri pentru ICO-uri, ce pot fi vândute ulterior contra WCH.

În momentul de față proiectul este la început. Așadar că rămâne de văzut dacă va reuși să devină un competitor serios pentru Ethereum.

Cu toate acestea, competiția este bună pentru dezvoltarea pieței. Faptul că protocolul Wormhole are o interfață ce permite experimentele are potențialul de a-i oferi un avantaj în adopție.

Prin contrast, ERC-223, care rezolvă problemele ERC-20, a fost lansat anul trecut dar încă nu a fost adoptat în masă.