Versiuea inițială a versiunii Casper de proof-of-stake (pentru ethereum) a dezvoltatorului român Vlad Zamfir a fost lansată.

Codul a fost publicat ieri, după ce a fost prezentat la evenimentul Devcon3 din Cancun. Scopul este să se reconfigureze total felul în care se crează și se propagă blocurile în rețeaua ethereum. Este de fapt una din cele două încercări simultane de a dezvolta cod pentru Casper. Cealaltă este făcută de creatorul rețelei Vitalik Buterin..

Abordarea lui Vlad Zamfir vine la câteva zile după publicarea lucrării albe intitulate „Casper, fantoma prietenoasă”. Lucrarea se concentrează pe „protocoale de consens corecte din construcție” și caută să simplifice felul în care blockchainurile ajung la consens într-o rețea parțial sincronizată. Cu alte cuvinte, încearcă să reducă complexitatea per total a blockchainului.

Abordarea diferă de cea pe care Buterin o descrie în propria lucrare albă. Buterin a lansat în trecut o explicație în trei părți a felului în care va opera viziunea lui de Casper.

Lansarea lui Vlad Zamfir reprezintă o mică parte dintr-un efort mai mare. Publicarea sa însă semnifică a fază nouă de dezvoltare care va aduce ethereum mai aproape de revizia generală a infrastructurii rețelei.

vlad zamfir

This approach differs from Buterin’s own white papers on the upgrade. Buterin had previously released a three-part explanation of how his vision of Casper would operate.

În acest moment, minerii descoperă și adaugă noi blocuri prin protocolul proof-of-work. Este un proces similar felului în care funcționează bitcoinul – cu unele diferențe care sunt unice pentru ethereum, cum ar fi descoperirea blocurilor înrudite (uncle blocks).

Acest proces consumă multă energie și este unul bazat pe competiție. Îi face pe mineri să investească în aparate de procesare consumatoare.Acest ciclu i-a făcut pe cei de la AMD și Nvidia să câștige sume consistente grațe interesului tot mai mare pentru minarea de criptomonede.

Cu toate acestea, Casper, dacă este dus la bun sfârșit, are în plan să schimbe cu totul acest model. Nodurile ar putea să mineze depozitând fonduri – miza din dovada de miză – și să le păstreze în contractul smart mai multă vreme, generând astfel recompense pe măsură ce nodul descoperă fiecare bloc nou.