Firma de securitate și analiză Chainalysis a publicat recent o serie de articole ce demonstrează modalitățile în care criptomonedele au fost folosite în activități ilegale. Compania a subliniat că acestea au rolul de a ajuta autoritățile în identificarea metodologiei utilizate de infractori.

Primul exemplu a fost Black Host, un furnizor de servicii de hosting, VPN și e-mail anonim. Firma acceptă plăți cu criptomonede, asigurând astfel confidențialitatea utilizatorilor. Chainalysis a declarat că serviciile Black Host au fost utilizate de grupul de hackeri Lazarus Group.

Securitatea in spatiul crypto – Cum ne protejam criptomonedele!

Al doilea exemplu a fost platformă de tranzacționare cripto iraniană Farhad Exchange. În ciuda faptului că autoritățile din Iran fac eforturi pentru a elimina criptomonedele, Farhad Exchange și-a continuat activitatea. În perioada 2014 – 2017, platforma a fost utilizată pentru conversia de Bitcoin provenit din atacuri ransomware cunoscute drept SamSam.

Cel de-al treilea exemplu a fost o schemă Ponzi bazată pe criptomonede din Polonia, FutureNet. Aceasta a înființat o infrastructură de companii false pentru a genera impresia de legitimitate pentru escrocherie.

CryptoZZ