Fostul CEO al exchange-ului de derivate cripto BitMEX, Arthur Hayes, se află în negocieri pentru a se preda autorităților americane luna viitoare. În octombrie, el și alți patru executivi ai companiei au fost acuzați de CFTC și Departamentul de Justiție că au încălcat legea secretului bancar.

Directorii BitMEX acuzati ca au încălcat legislația financiară americană

În prezent, Hayes se află în Singapore, o țară ce nu are tratat de extrădare cu SUA. Conform declarațiilor avocatului său, Hayes este dispus să vină în Hawaii pentru a depune mărturie în proces. El dorește însă să continuie să locuiască în străinătate, cu vizite în SUA atunci când este ncesar.

Ben Delo, co-proprietarul BitMEX, negociază de asemenea predarea voluntară – el se află în Marea Britanie în prezent. Situația lui Delo este mai complicată, deoarece are interdicție de a părăsi Marea Britanie, iar predarea sa ar urma să se facă în New York până la sfârșitul acestei luni.

Cel de-al treilea acuzat, co-proprietarul BitMEX Greg Dwyer, a refuzat să se predea, iar autoritățile americane au început procesul de extrădare din Bermuda.

Singurul executiv BitMEX ce a fost arestat până în prezent a fost Samuel Reed, ce ocupa funcția de director tehnic. În octombrie, el a fost reținut de autorități și eliberat ulterior pe o cauțiune de 5 milioane de dolari.

Hayes, Delo, Reed și Dwyer sunt acuzați că au încălcat legislația financiară americană. Autoritățile susțin că platforma nu a implementat proceduri KYC/AML eficiente și că a permis tranzacționarea prin VPN și alte mijloace de ascundere a identității virtuale. În plus, BitMEX nu a respectat obligația de a raporta tranzacțiile suspicioase la autorități.

Stai conectat in lumea digitala!

CFTC a investigat BitMEX deoarece rezidenții SUA au putut tranzacționa cu derivate cripto pe platformă, deși compania nu a fost înregistrată ca bursă de instrumente financiare derivate sau ca furnizor de servicii financiare.

În februarie 2021, BitMEX a instituit verificări KYC/AML mai dure, permițând retragerea de Bitcoin doar în urma unei verificări a identității. Cu toate acestea, cei patru executivi sunt pasibili de o pedeapsă cu închisoare de până la 10 ani și amenzi severe dacă vor fi găsiți vinovați.