Pe data de 14 ianuarie 2021 a fost lansat oficial update-ul Bitcoin Core 0.21.0, cea de-a 21-a versiune majoră a clientului software original Bitcoin lansat de Satoshi Nakamoto acum aproximativ 12 ani.

Supravegheată de dezvoltatorul Wladimir van der Laan, update-ul este rezultatul eforturilor a peste o sută de colaboratori într-un interval de aproximativ șase luni.

Bitcoin Core 0.21.0 introduce o serie de noi caracteristici și îmbunătățește confidențialitatea și performanța rețelei.

Portofele cu descriptori (descriptor wallets)

Când monedele sunt trimise la o adresă Bitcoin, acestea sunt „blocate” într-o ieșire de tranzacție necheltuită (UTXO). Monedele sunt „deblocate” (cheltuite) într-o tranzacție ulterioară numai dacă condițiile ascunse în UTXO sunt îndeplinite. De exemplu, dacă semnătura corespunde cu o cheie publică specifica. Alte tipuri de condiții pot fi criterii de timp (timelocks) sau combinația de semnături pentru portfelele multisig.

Bitcoin Core 0.21.0 introduce „portofelele cu descriptori”, care permit utilizatorilor să își clasifice UTXO-urile în funcție de tipurile de condiții necesare pentru a le cheltui. Această caracteristica este extrem de utilă pentru dezvoltatorii de aplicații ce lucrează pe Bitcoin Core.

Pe viitor, toți utilizatorii de Bitcoin vor trebui să-și upgradeze portofelele la descriptor wallets, dar pentru moment versiunea legacy poate fi folosita în continuare.

Filtre pentru versiunile light

Aplicațiile care folosesc versiunile light descarcă și filtrează doar date relevante incluse într-un bloc, fără a descărca întreaga istorie de tranzacție. Până acum, selecția datelor se realiza prin intermediul unor filtre generate de aceste aplicații, care le transmiteau nodurilor complete. Un sistem de selecție popular este de exemplu Bloom Filter, dar acesta s-a dovedit ca genereaza probleme de confidențialitate.

Bitcoin Core 0.21.0 introduce un nou sistem de filtre, care sunt generate de nodurile complete și transmise la cerere clienților light. În plus, acestea pot fi transmise în rețeaua peer-to-peer și puse la dispoziția tuturor, ceea ce permite dezvoltarea clienților light de sine stătători.

Mai puține încercări de retransmitere a tranzacțiilor

Până acum, nodurile Bitcoin Core care au transmis o tranzacție către rețea o retransmitea odată la 15 minute, până când era inclusă într-un bloc. Acest aspect poate genera vulnerabilități în ce privește confidențialitatea, deoarece un sistem de monitorizare poate să identifice ce nod a înregistrat tranzacția și ulterior să idenfice IP-ul de la care a fost transmisă.

Bitcoin Core 0.21.0 limitează posibilitatea de retransmitere a tranzacțiilor la 12 sau 36 de ore, ceea ce înseamnă că există mai mult timp pentru ca aceasta să fie înregistrată. În acest mod, sunt necesare mai puține încercări de retransmitere.

Stai conectat in lumea digitala!

Alte îmbunătățiuri includ suport pentru Tor V3, prin implementarea unui nou format de partajare ale adreselor IP/Tor. De asemenea, se fac pregătiri pentru upgrade-ul Schnorr/Taproot – codul pentru aceste două upgrade-uri majore a fost inclus în noua versiune Bitcoin Core 0.21.0, dar nu a fost încă activat.

Detaliile tehnice complete cu privire la Bitcoin Core 0.21.0 se regăsesc aici.