Cat de sigur este Bitcoin? Este posibil un atac de 51% asupra blockchain-ului Bitcoin? In acest material voi raspunde la aceste intrebari.

Una dintre problemele asociate cu dezvoltarea sistemelor financiare bazate pe Internet este securitatea tranzacțiilor. Au existat numeroase cazuri în care companiile au fost compromise și datele sau banii clienților au fost furați. Apariția activelor digitale precum criptomonedele au accentuat dependența de Internet și nevoia de securitate.

Criptomonedele se bazează pe tehnologia blockchain, care oferă în sine mai multă securitate. Pentru a realiza acestui lucru, blockchain utilizează criptografia, tranzacții ireversibile, un registru distribuit și acces public la tranzacții.

Stai conectat in lumea digitala!

Cat de sigur este Bitcoin? Bitcoin este cea mai mare și mai cunoscută criptomonedă și cea mai greu de compromis. Securitatea este asigurată la mai multe nivele, astfel încât este aproape imposibil pentru un actor rău să îi afecteze funcționarea.

Criptografia

Algoritmul de funcționare al Bitcoin utilizează o cheie privată și una publică pentru a asigura autenticitatea și integritatea tranzacțiilor. Fiecare tranzacție este semnată digital, utilizând un sistem criptografic denumit Algoritmul de semnătură digitală Elliptical Curve (ECDSA).

O cheie privată este un număr între 1 și 2 la puterea 256 – un număr de 78 de cifre. Asta înseamnă că este aproape imposibil ca cineva să ghicească numărul corect și să afecteze tranzacția.

În plus, utilizatorii ce dețin Bitcoin trebuie să utilizeze o cheie privată pentru a aproba tranzacțiile. Asta înseamnă că securitatea este asigurată și la nivel personal.

“Securitatea protocoalelor blockchain tine de criptografie. Nu exista in acest moment un procedeu care sa inverseze functia HASH. In schimb exista neglijenta utilizatorilor retelei care mereu lasa portite deschise in calea hotilor de criptomonede”,

ne spune Vlad Iacob. CEO Concorde Security.

Tranzacții ireversibile

Un alt sistem de securizare a rețelei Bitcoin este faptul că tranzacțiile sunt ireversibile. Odată confirmate, acestea nu mai pot fi anulate sau modificate.

Blockchain-urile sunt registre write-only – informații pot fi adăugate, dar nu pot fi modificate.

Asta înseamnă că oamenii nu pot anula o tranzacție, cum se întâmplă cu cardurile de exemplu. Pe de o parte, acest lucru poate reprezenta un dezavantaj, deoarece dacă Bitcoin a fost trimis la adresa greșită, nu mai poate fi recuperat.

Per ansamblu însă, tranzacțiile ireversibile înseamnă că nimeni nu poate falsifica istoria pe blockchain.

Registru distribuit

Sistemul financiar tradițional se bazează pe centralizare. Băncile sau instituțiile similare sunt responsabile pentru a ține evidența tranzacțiilor și a preveni tranzacțiile frauduloase. Acest lucru înseamnă că, teoretic, aceste insituții pot modifica înregistrările din baza lor de date.

Tehnologia blockchain folosește registre distribuite. Blocurile de tranzacții există în mai multe ”noduri”, astfel încât datele pot fi comparate și eventualele modificări sunt respinse. Dacă un nod încearcă să falsifice istoricul de tranzacții, restul nodurilor vor respinge modificarea.

Testeaza BRAVE, castiga BAT si sustine revista noastra!

În unele cazuri, rețelele blockchain cu un număr redus de noduri pot fi compromise. Acest lucru a avut loc de câteva ori și este cunoscut sub denumirea de ”atac de 51%”. Practic, un actor malițios poate închiria putere de procesare pentru a gestiona majoritatea tranzacțiilor din rețea, ceea ce îi dă posibilitatea de a le modifica.

În cazul Bitcoin însă, rețeaua s-a dezvoltat atât de mult încât este practic imposibil să fie controlată de o singură entitate. Cu atât de mulți oameni diferiți care rulează software-ul – și un interes colectiv în păstrarea valorii criptomonedei – un atac asupra rețelei Bitcoin este pur și simplu prea scump și dificil de coordonat.

Registru public

O altă caracteristică esențială a tehnologiei blockchain este faptul că registrul este public. Oricine poate vizualiza tranzacțiile realizate, deși datele cu privire la părțile implicate sunt criptate. Asta înseamnă că oricine poate audita rețeaua în orice moment, ceea ce generează încredere.

Tehnologia blockchain nu este perfectă – consumă multă energie electrică și necesită software și echipamente specializate în multe cazuri. Cu toate acestea, rețeaua Bitcoin oferă mult mai multe avantaje față de sistemele centralizate din sistemul financiar tradițional.

Asadar, raspunsul la intrebarea cat de sigur este Bitcoin,