Dezvoltatorul Bitcoin Nadav Ivgi a creat un nou limbaj de programare denumit Minsc, care facilitează crearea de contracte inteligente în rețea. În prezent, sa construiesti contracte inteligente pe Bitcoin este destul de complicat utilizând actualul limbaj Bitcoin Script. Minsc are scopul de a le face mai accesibile, democratizând accesul.

Contractele inteligente permit utilizatorilor să stabilească reguli suplimentare asupra tranzacțiilor. Aceste reguli trebuie respectate înainte ca fondurile să poată fi deblocate. Printre exemple tipice de contracte inteligente pe Bitcoin se numără faptul că nu se permite cheltuirea a 0,1 BTC până în 2021 sau condiția ca mai multe persoane să semneze o tranzacție înainte ca monedele să fie transferate. Contractele inteligente alimentează de asemenea soluțiile second-layer precum Lightning Network.

Bitcoin Script, limbajul de bază pentru scrierea contractelor, este foarte complicat. De altfel, dificultatea de generare a smart contracts în rețeaua Bitcoin a fost motivul ce l-a determinat pe Vitalik Buterin să creeze Ethereum.

Script pentru a crea contracte inteligente pe Bitcoin

În septembrie 2019, alți trei dezvoltatori Bitcoin, Pieter Wuille, Andrew Poelstra și Sanket Kanjalkar au creat Miniscript. Acest limbaj este mai ușor de înțeles și utilizat decât Script și oferă în plus garanții de securitate încorporate.

În plus, dacă există două moduri diferite de a scrie același contract în Script, Miniscript este în măsură să evalueze care este „mai economic”.

Nadav Ivgi a continuat să construiască pe baza Miniscript, făcându-l mai ușor de utilizat:

„Minsc se concentrează asupra utilizării și ușurează exprimarea, înțelegerea și logica scripturilor, folosind o sintaxă simplă și familiară. Adăuga funcții suplimentare de comoditate”.

Practic, Minsc simplifică Miniscript și oferă modalități mai ușoare și scurte de executare a unei sarcini care de obicei este mai greu de scris.

Testeaza BRAVE, castiga BAT si sustine revista noastra!

Utilizarea limbajului Minsc face ca dezvoltatorii să poată genera mai ușor contracte inteligente:

„Principalul public vizat sunt dezvoltatorii care caută să construiască aplicații care utilizează Bitcoin Script în moduri interesante și avansate. Minsc poate fi un instrument excelent pentru persoanele care doresc să înțeleagă mai bine Bitcoin Script, precum și pentru educatorii care predau aspectele tehnice ale Bitcoin”,

a explicat Ivgi.