După ce a fost criticată de aproape toate autoritățile mondiale, este rândul celor românești să critice Libra. Președintele consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, și-a exprimat poziția la o conferință organizată săptămâna trecută de Academia Română:

“În ceea ce priveşte criptomonedele, opinia mea este că acestea sunt periculoase. Sunt active financiare foarte speculative, iar active precum Libra – chiar dacă se bazează pe active considerate sigure sau valute – sunt foarte periculoase pentru că fac parte din logica celor care cred că este nevoie de pieţe paralele, de dispariţia băncilor centrale. Există o asemenea gândire. Criza financiară a distrus reputaţia guvernelor şi a unor bănci centrale, bănci centrale mari şi este nevoie de alte monede, de circuite paralele, de structuri non-ierarhice. Deci discuţia este mult mai profundă. Nu este legată numai de sistemul monetar. Nu întâmplător libertarienii sunt ataşaţi de această viziune. Cei care resping băncile centrale ar dori să ne întoarcem în lumea free-banking. De aceea Libra este foarte periculoasă, fiindcă s-ar adresa la miliarde de utilizatori şi de fapt ar fractura în mod aproape iremediabil sistemul monetar”

a spus Daniel Dăianu.

Criptomonedele trebuie să fie foarte strict reglementate

El a menţionat că băncile centrale au şi aşa mari dificultăţi în a formula şi implementa politicile lor.

Dăianu este de părere că, în general, criptomonedele trebuie să fie foarte strict reglementate pentru a proteja sistemul financiar. El a susținut de asemenea că singurul mod în care poate fi prevenită o altă criză este printr-un control strict al instrumentelor financiare de către băncile centrale:

”În ceea ce privește viitorul, dacă punem de o parte criptomonedele, care trebuie să fie reglementate foarte sever, eu sunt pentru o reglementare foarte severă a piețelor de capital, a ceea ce este numit sector bancar umbră, în viitor, politica monetară va fi o îmbinare între o țintire a inflației pragmatică și controlul agregatelor monetare. Măsurile macroprudențiale în mod inevitabil înseamnă și controlul agregatelor monetare, pentru că încercăm să punem stavilă mișcării banului în economie”,

a explicat Dăianu.