Conferința d10e de la București s-a dovedit a fi evenimentul anului pentru pasionații de criptomonedă și tehnologii disruptive. Până acum a adus în lumina reflectoarelor nume importante din industrie, dezvoltatori de succes și criptografi de top.

Cei prezenți au avut astăzi ocazia să afle informații la prima mână despre o serie de ICO-uri și despre afaceri deja sedimentate în comunitate.

Block Pierce, membru din Fundația Bitcoin și investitor VC a dat startul discuțiilor și a avut mai multe intervenții pe parcursul zilei. A discutat despre puterea pe care tehnologia o are în a zdruncina sistemul actual și despre atitudinea care i-a adus succes – dacă nu încerci să te dai singur peste cap, o vor face alții.

O prezență interesantă la eveniment a fost ministrul pe comunicații și IT Augustin Jianu, membru PSD, care s-a arătat interesat de tehnologiile descentralizate și a spus că își dorește implementarea acestora în sistemul guvernamental și administrația românească. Este de altfel primul semn că autoritățile de la noi din țară ar fi interesate de descentralizare și prima dată când un oficial român vorbește despre registrele distributive în mod favorabil. Acesta a pomenit în treacăt și despre protestele din toată țara, despre care nu a spus mai mult decât că au împărțit românii în două tabere.

Și David Orban a făcut referire la protestele împotriva ordonanței de urgență 13 și a inclus chiar imaginea virală a mării de lumină din Piața Victoriei. Sala a avut o reacție imediată iar evenimentele politice au fost amplu discutate de dezvoltatori în ședințele de comunicare.

Piesa de rezistență a evenimentului a fost însă John McAfee, criptograful de 72 de ani care a dezvoltat antivirusul care îi poartă numele. Acesta a mărturisit că a fost și rămâne ținta preferată a hackerilor din întreaga lume. Mai mult, spre deosebire de orice alt utilizator s-a declarat încântat de acest lucru și a relansat invitația pentru posibilii doritori să îi spargă orice cont. Motivul este că îi place să descopere creativitatea hackerilor tineri și că este formula lui de a rămâne la curent cu tehnicile folosite. Am avut curajul să îl rog să îmi spargă securitatea telefonului mobil. Tot procesul i-a luat mai puțin de jumătate de minut. Nu a ales să facă nimic distructiv. A făcut doar un singur gest de magician peste senzorul NFC al telefonului iar acum homescreen ul meu arată o super-fotografie a legendarului criptograf. Așadar chiar și metoda lui de a da autografe este una de efect.

Și mai importante sunt sfaturile de securitate pe care acesta le-a dat în interviul d10e, despre care vom vorbi într-unul dintre articolele viitoare.

Printre alte discuții interesante la care am participat se numără subiectul Liberland, blockchainul Aeternity și multe alte idei și abordări asupra tehnologiei pe care vi le vom transmite în perioada aceasta. Conferința nu s-a încheiat iar până la sfârșitul zilei mai urmează și alte prezentări de top.