D10e a fost fenomenul anului pentru comunitatea blockchain din România. Nu bitcoinul s-a aflat în lumina reflectoarelor, ci tehnologia disruptivă din spatele criptomonedei. Vorbind cu mai mulți dezvoltatori de proiecte descentralizate am înțeles mai bine ca niciodată unde se află valoarea reală a acestei noi ere declanșate de Satoshi Nakamoto.

David Orban ne spunea la cina de după eveniment că ne aflăm într-un moment istoric al evoluției umane. ”Acum o sută de ani puteai să întrebi un sclav dacă e fericit. Ți-ar fi spus că nu, dar nu ar fi conceput că viața lui poate să se schimbe. -Bolovanul ăsta trebuie cărat până în vârful dealului. Dacă nu o fac eu, o va face alt sclav, asta e starea lucrurilor. – Iată că situația s-a schimbat, acum în lumea civilizată sclavia e de neconceput. La fel trebuie să se întâmple și se va întâmpla și cu politicile centralizate.”

Proiecte

David Orban susține o serie de proiecte cu un numitor comun – descentralizarea societății și crearea unor politici inclusive pentru cetățeni. Este profesor și consultant al Singularity University, facultate cu un curiculum deosebit față de restul instituțiilor de învățămând, în care formează lideri cu potențial disturbator. Singularity University adună împreună tineri din mai multe domenii (legislativ, tehnologie, arte, știință) pe care îi instruiește în a crea o structură socială diferită.

L-am întrebat ce fel de studenți pot aplica pentru a se înscrie la Singularity University și ne-a răspuns simplu – ”oricine”. Este vorba despre o instituție interdisciplinară care caută să ia cele mai bune elemente din toate domeniile relevante și să le pună la treabă.

Pe lângă aceasta este fondator și co-fondator al mai multor proiecte descentralizate, investitor în capital de risc și fondator al Network Society, un think-tank londonez care crează uneltele necesare care să permită abordarea descentralziării la nivel politic, social, în mediul de afaceri și la nivel de cetățean. Mai nou, Network Society are un cap de pod și în România, în persoana lui Geo Scripcariu. Avem deci la noi în țară un punct de stație în plus pentru cei care vor să dezvolte tehnologii descentralizate.

Pentru început, la București, după keynote-ul d10e, David Orban a lansat o invitație deschisă la Hotel Sheraton unde s-au discutat mai multe subiecte care țin de particularitățile politicii românești și despre dezvoltatorii de tehnologii descentralizate din România. Mai mult, Orban a vrut să vadă protestatarii din Piața Victoriei, unde a și dus câteva sandvișuri celor ieșiți în stradă.

Ideologii

David Orban se numără printre oamenii care înțeleg că felul în care oamenii se organizează în acest moment nu este sustenabil. Crede că soluția este tehnologia avansată, la care tot mai mulți oameni au acum acces. ”În India de exemplu am văzut oameni care dormeau afară, aveau o pătură, poate nici atât, dar aveau lângă ei un smartphone”. Își dorește ca acest lucru să fie optimizat și să le aducă oamenilor mai multă libertate și o mai mare autonomie. Crede că acest lucru se va întâmpla organic. Dacă guvernele nu vor susține proiecte de cercetare, acestea se vor dezvolta în ciuda lor. Guvernele statale pot foarte bine să rămână în urmă, la fel ca orice altă companie, în timp ce cetățenii lor se dezvoltă în paralel și lasă politicile tradiționale în urmă.

În timpul discuțiilor, David Orban ne-a mărturisit zâmbind că este …cyborg. Ne-a lăsat să simțim chip-ul pe care îl are implantat sub piele și cu ajutorul căruia semnează tranzacții – deschide ușa casei, pornește mașina personală, semnează tranzacții bitcoin. Este un chip simplu, cu capabilități reduse și foarte puțină memorie, dar este un gadget de care este attașat. Reacțiile oamenilor sunt, după cum ne-a mărturisit, diferite. Pe unii îi entuziasmează, alții nici nu vor să audă de un astfelde chip și sunt și cei care îl văd ca pe un dispozitiv apocaliptic. ”Este un bun exemplu de inclusiveness. Deocamdată prețul este prohibitiv, dar nu va rămâne mereu așa. Dar nici nu văd să existe obligativitate în a-ți implanta un astfel de chip. Ca multe altele, este o alegere personală. Important este ca toți cei care vor să aibă acces la așa ceva, să poată să aibă acces, iar cei care nu vor sau nu înțeleg astfel de tehnologii să se poată descurca în lumea pe care noi o creăm și fără ele. Și se poate, asta e frumusețea lucrurilor. Putem trăi cu toții împreună și lua de la tehnologie exact lucrurile pe care ni le dorim și de care avem nevoie.”

Concluzii

Când vine vorba despre bitcoin, șansele de câștig sunt imense. Traderii știu asta deja și au listele lor de tranzacții cu care pot să o demonstreze. Adevărații câștigători de pe piață sunt însă dezvoltatorii și creatorii de noi proiecte descentralizate.

Acum mai bine de 15 ani trăiam într-o lume fără rețele sociale. Acum 25 de ani românii încă nu aveau calculatoare în toate birourile. Internetul s-a dezvoltat exponențial de la an la an, de la revoluție încoace. A venit vremea tehnologiei blockchain, a contractelor inteligente și guvernării electronice. Există deja modele pentru companii descentralizate în care angajații decid ce proiecte se finanțează și care este planul de afaceri. Este doar o chestuine de timp până când vom vedea același lucru întâmplându-se și în politică. Întrebarea rămâne cine se va afla la centrul schimbării în fiecare stat.