Ghid BIP 91  – Mai multe propuneri de îmbunătățire a bitcoinului (toate cu scopul de a crește capacitatea de tranzacționare) vor urma să intre în concurs în următoarele săptămâni. Finalul va fi ori un upgrade fără probleme ori o bifurcație cu dificultăți sau menținerea status quo-ului.

Este foarte probabil că un upgrade sau altul va fi activat. Nu este însă clar care propunere (sau propuneri) va fi declanșată. Asta înseamnă că deocamdată nu avem altceva de făcut decât să urmărim câtă susținere primește fiecare propunere în parte și când.

În alte ghiduri am analizat două propuneri principale, SegWit2x și BIP148, dar și felul în care BIP91 modereză cele două soluții.

Totuși, este dificil să înțelegem în ce fel interacționează propunerile.

Astăzi, 76% din rata de hash din rețea semnalizează deja pentru BIP91. Se pare deci că soluția va fi acceptată. Dacă însă nu ajunge la cota necesară de 80% până la următoarele 335 de blocuri minate, pe 1 august vom avea UASF-ul (cu propunerea BIP148)

Pentru a vă ajuta să navigați situația, cei de la CoinDesk au făcut un grafic care urmărește programul și arată felul în care se desfășoară drama scalabilității.

Definiții

SegWit2x (BTC1) – este susținut de mineri și startupuri. Această propunere caută să impună SegWit prin bifurcație soft și să crească dimensiunea blocului prin bifurcație fermă trei luni mai târziu.

Segregated Witness – Martorul Segregat – SegWit – a fost propus de voluntarii Bitcoin Core în 2015. SegWit are ca scop creșterea capacității rețelei și rezolvarea problemei maleabilității. BIP141, propunerea sa, cere o super-majoritate (de 95%) din mineri care să semnaleze upgrade-ul, într-o perioadă de două săptămâni.

BIP91 a fost creat de inginerul de garanții de la Bitmain, Hames Hilliard. Propunerea are în plan să bage în program SegWit2x înainte de 1 august, făcând propunerea compatibilă cu BIP148. BIP91 cere 80% din minerii bitcoin să semnalizeze suportul pentru lock-in și o perioadă mai scurtă de semnalizare decât la BIP141.

BIP148 folosește un mecanism mai vechi de a face schimbări la bitcoin, numit UASF (bifurcație soft activată de utilizatori). Are nevoie de aproximativ 50% din poolurile de minare pentru a susține schimbarea. Fără acel suport, BIP148 se va activa oricum, dar va face split la rețea în două blockchainuri aflate în competiție.

Bitcoin ABC  este o versiune a clientulu ibitcoin care șterge SegWit și permite dimensiune dinamică a blocului. A fost propus pentru prima oară ca reacție la ideea de UASF, care avea ceva opoziție din partea industriei. Dacă bitcoinul face split din cauza UASF-ului, clientul Bitcoin ABC se va lansa pe alt lanț.