S-a crezut că semnalizările pentru propunerea de scalabilitate SegWit2x nu va începe mai devreme de 21 iulie. Minerii bitcoin au început însă să facă semnalizarea, printr-un cod numit BIP91.

În acest moment, aproape 60% din ultimele 144 de blocuri minate au semnalizat susținerea pentru noua măsură. Ce semnalizează însă minerii și ce presupune această propunere de îmbunătățire a bitcoinului (BIP) 91?

Ca o primă parte a planului de scalare SegWit2x, BIP21 face două lucruri:

Ușurează procesul de adoptare SegWit în rețea. SegWit este un upgrade compatibil cu versiunile precedente, care rezolvă problema de maleabilitate și face loc soluțiilor de tip off-chain, ca Lightning.

Dacă se activează până pe 31 iulie, BIP91 va lua locul BIP148. Este totuși o veste bună, pentru că BIP148 venea cu un risc major. Acela că rețeaua ar fi putut, în cel mai rău caz, să se bifurce. Asta înseamnă că bitcoinii s-ar fi tranzacționat pe două registre care nu pot comunica între ele. Efectiv, exista posibilitatea să avem două monede bitcoin diferite.

Bazele

SegWit2x a fost propus la conferința Consensus din 2017, în luna mai. Bazat pe o bifurcație a clientului de software Bitcoin core numită BTC1, SegWit2x caută să implementeze SegWit și să crească limita blocului.

La mai bine de o lună, ca răspuns la aceasta, inginerul de garanții de la Bitmain, James Hilliard,  a venit cu BIP91, o variantă de a implementa SegWit rapid și sigur, fără riscul de a bifurca rețeaua.

Mai exact, a dezvoltat propunerea ținând cont de două propuneri active pentru scalarea bitcoinului.

BIP141, introdus în noiembrie 2016, este planul original de activare SegWit.

BIP148, lansat în martie, a fost dezvotat ca o metodă de a lansa BIP141, care stagna, printr-o bifurcație soft activată de utilizatori (celebrul UASF).

Și mai important, BIP91 a fost propus ca o alternativă la relansarea completă a BIP141. Era o însărcinare care nu ar fi fost fezabilă din punct de vedere tehnic, ținând cont că BIP141 nu expiră până la mijlocul lunii noiembrie.

Ce au de făcut minerii

Ca să explicăm mai clar, bifurcația soft cere ca minerii să seteze un mesaj în headerul blocului minat pentru a semnaliza că sunt pregătiți să adopte noile reguli. SegWit2x cerea inițial ca cei care adoptă BIP141 să dea mesajul ”bit4”, dar BIP141 răspundea deja la un cod de semnalizare, ”bit1”.

Pentru a depăși problema, BIP91 vine cu o soluție isteață. Mai degrabă decât să schimbe logica de activare SegWit, folosește un bit secundar pentru a semnaliza impunerea obligatorie a bit-ului original.

Așadar, BIP91 folosește aceeași moetodă de bifurcație soft ca la BIP141, cu câteva diferențe cheie:

Minerii semnalează cu ”bit 4”, nu cu ”bit 1”

Activarea are nevoie de suportul unei majorități de 80%, nu de 95%.

Fereastra de activare este de 336 de blocuri, nu de 2016.

Așadr, odată ce se ajunge la susținere de 80%, se blochează BIP91. 336 de blocuri mai târziu, se activează BIP91.

În acel moment, BIP141 este impus folosind aceleași tehnici ca la BIP148:

Minerii încep să semnalizeze cu ”bit 1”. Toate blocurile care nu încep cu ”bit 1” vor fi blocate în afara rețelei. Atâta timp cât 51% din mineri (după puterea de hash) impun semnalizarea obligatorie ”bit1”, blockchainul nu se va împărți în două. Și din moment ce o majoritate deja va fi suportat activarea BIP91 prin semnalarea ”bit 4”, menținerea puterii de hash nu va fi, cel mai probabil, o problemă.

Pentru ca minerii să fie motivați să semnalizeze SegWit prin ”bit 1”, cei care nu o fac vor risca să își piardă recompensa de 12,5 bitcoin a blocului.

Susținere și opoziție

BIP91 a fost de asemenea o recunoaștere a realităților dezbaterii scalabilității. Mai exact, a faptului că după mai bine de un an, BIP141 încă nu a avut parte de susținerea minerilor.

BIP141 are nevoie de 95% din puterea de hash a minerilor. Cifra însă a rămas blocată undeva la 30%. Abia recent a crescut puțin, până la 45%.

Dacă însă BIP91 este aproape identic cu BIP141, de ce nu semnalizează minerii susținere pentru acesta din urmă?

Există mai multe motive:

În primul rând, au fost setate niște standarde prea stricte pentru a se ajunge la activare. BIP141 are nevoie de o supermajoritate de mineri care să semnaleze că sunt pregătiți, într-o perioadă de activare de două săptămâni (2016 blocuri).

În al doilea rând, este posibil ca minerii să aștepte să apară o soluție care crește dimensiunea blocului. Această măsură este oferită de propunerea SegWit2x.

Metoda mai rapidă către SegWit

Propuneera care a avut cel mai mare impact asupra designului BIP91 este BIP148, așa-numitul UASF discutat mai devreme.

Din multe puncte de vedere, BIP91 poate fi citit ca un efort să se ruleze BIP148, eliminând potențialul de creare a două blockchainuri și monezi rivale.

Pentru a rezolva această problemă, Hilliard a propus ca BIP91 să fie activat înainte de deadline-ul BIP148 (1 august). Desigur, a făcut posibil acest lucru scurtând perioada de activare originală de două săptămâni la doar 56 de ore.

Astăzi, minerii au început să semnalizeze suportul mai devreme, pentru a evita bifurcația pe care ar crea-o BIP148. Alții au speculat că unii mineri cred că un UASF implementat cu succes le-ar reduce controlul asupra schimbărilor din rețea.

Deocamdată, soluția este să fim cu ochii pe următoarele 336 de blocuri. Începând în noaptea asta, la blocul 476448, minerii pot să semnaleze BIP91.

Dacă în decurs de 56 de ore, 226 de blocuri semnalează BIP91, atunci scena este pregătită pentru următoarea fază a SegWit2x, în toamnă sau poate mai târziu.

Ținând cont că cele mai mari trei pool-uri de minare deja susțin eforturile, este foarte probabil ca marja să fie atinsă înainte să se încheie săptămâna.

Sursa – CoinDesk