Înjumătățirea îi afectează în primul rând pe mineri, care au cele mai mari emoții în perioada imediat următoare. Îi așteaptă două evenimente majore. Injumătățirea recompensei per block și schimbarea dificultății în aproximativ 9 zile. Dacă la acestea adăugăm și bifurcația fermă, atunci avem cea mai incertă perioadă pentru prețul bitcoin.

Interesant de urmărit este însă reacția comunității la evenimentul cheie al înjumărățirii și felul în care interacționează în această perioadă cu piața.

Am discutat cu Vlad  Nistor, director al serviciului de schimb românesc de bitcoin și ether CoinFlux, de la care am obținut câteva informații interesante despre reacția românilor la schimbările din această perioadă.

În primul rând cifre concrete arată o ușoară scădere a volumului de tranzacție înainte de înjumătățire, lucru pe care schimburile nu îl resimt datorită creșterii prețului per bitcoin. Interesant este însă că pe români nu pare să îi intereseze atât de mult  halvingul și că majoritatea par să țină sub observație doar prețul și mai puțin tehnologia din spatele bitcoinului și mecanismele care influențează prețul.

Românilor le lipsesc informațiile

”Sincer, pe creșterea asta de preț volumul în termeni absoluți de bitcoin a fost mai scăzut, ca valoare însă s-a ajuns cam tot acolo. Ce am observat însă e că mulți clienți nu știu ce e halvingul. Mai ales cei care au intrat în contact recent nici n-au auzit de așa ceva.”

Pe scurt, clienții CoinFlux întreabă direct care sunt motivele pentru care a crescut prețul iar acela este momentul în care află prima dată de halving.

”Mulți dintre cei care au auzit presupuneau că prețul se dublează atunci când are loc înjumătățirea. Noi le explicăm că astfel de evenimente cunoscute din timp sunt ”incluse” în prețul bitcoin cu mult timp înainte. Ceilalți spun că trebuie să se mai documenteze, și încercăm să îi ghidăm pe canalul de comunicare de pe site-ul CoinFlux în direcția corectă în legătură cu critpomoneda. Credem că este important să înțeleagă ce cumpără”

ne-a mărturisit în discuția de astăzi Vlad NIstor

Informațiile noi nu îi intimidează însă pe români

Cei de la CoinFlux le fac o introducere rapidă în comunitate pe canalul de chat implementat pe site și le dau informațiile relevante. Oarecum îngrijorător este însă că majoritatea ”spun că investesc, însă de fapt caută să facă speculă cu moneda”, iar detaliile tranzacționării eficiente le scapă unora dintre ei. Este ușor de crezut că pentru cei care caută un profit rapid și nu cunosc ecosistemul, șansele să piardă bani sunt relativ mari și atunci trag imediat concluzia că bitcoinul nu este de încredere. Tocmai această situație încearcă să o evite cei de la CoinFlux.

”Am refuzat să vindem mai multor clienți DAO care nu înțelegeau ce cumpără și astfel nu înțelegeau nici riscurile implicate. Eu am un punct de vedere probabil puțin subiectiv, pentru că am lucrat în zona de asset management, de investiții. Cred că sunt foarte mulți care cred că înțeleg. Aș face o paralelă cu platformele de forex. Îți dă impresia că știi ce faci, dar din păcate nu prea știi.”

Deși conduce un serviciu de schimb cripto, așadar are în vizor în primul rând valoarea de criptomonedă a tehnologiei, Vlad Nistor vorbește cu foarte mult entuziasm despre tehnologia blockchain, pe care ar vrea ca oamenii să o înțeleagă mai bine pentru a putea să exploateze toate oporunutățile pe care le oferă.

”Cred că oamenii se uită prea mult la bitcoin și prea puțin la tehnologia din spate. Blockchain este o revoluție similară cu ce s-a întâmplat cu SQL în anii ’80. Va schimba modul de lucru în multe industrii. Bitcoin este doar o aplicare a acestei tehnologii”

mărturisește cu îngrijoreare directorul CoinFlux.

Etherul, popular în rândul comunității cripto

Când vine vorba despre volumul tranzacționat, pe CoinFlux cea mai populară monedă rămâne bitcoinul, cu 90% volum tranzacționat. 10% din cotă o are însă ether-ul. Chiar și după scandalul exploitului DAO, românii au continuat să îi acorde credit.

Arunca un ochi la ce e nou in Bitcoin!

”Volumul ether a avut o creștere masivă chiar înaintea lansării DAO și apoi a revenit pe trendul precedent de creștere. Am avut pentru prima dată săptămâna trecută o zi în care valoarea tranzacțiilor ether a depășit bitcoin”

a clarificat Vlad Nistor situația.

”Spre deosebire de Bitcoin, unde problemele cu scalabilitatea, maleabilitatea și dimensiunea blockului sunt cunoscute de cel puțin doi ani. In ethereum dacă te uiți comunitatea lucrează intens la găsirea unor soluții. Zilele trecute am văzut că lansează un sistem de test pentru contractele inteligente și o funcționalitate de debugging care verifică inclusiv vulnerabilitatea identificată în DAO”

Dacă minerii sunt îngrijorați de înjumătățire și de creșterea dificultății (de care în definitiv depinde cât și dacă vor mai opera), pentru schimburi este un moment de bucurie și o adevărată petrecere cu ocazia halvingului.

”Halvingul nu este un eveniment de care sa ne temem, ci mai degraba un moment de bucurie. Înjumătățirea atesta maturitatea tehnologiei. ” a concluzionat Vlad Nistor.

Daca nu ai gasit in acest articol ce cautai, incearca si aici!