Un grup de cercetători din universitățile de top din Statele Unite au anunțat lansarea unei rețele globale de plăți descentralizate numită UnitE. Dezvoltarea criptomonedei este finanțată de Distributed Technologies Research (DTR), o organizație non-profit cu sediul în Elveția.

DTR include cercetători din șapte universități din SUA, printre care se numără Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), Universitatea Stanford și Universitatea Berkeley din California.
Organizația a primit sprijin și de la fondul de investiții Pantera Capital.

Potrivit comunicatului de presă, echipa de dezvoltatori UnitE este localizată în Berlin și este alcătuită din “ingineri de sisteme open source și distribuite”.

Joey Krug, membru al Consiliului Fundației DTR și Co-Chief Investment Officer la Pantera Capital, a susținut că “lipsa de scalabilitate împiedică adoptarea criptomonedelor”. UnitE dorește să ofere o soluție la acestă problemă, având ca obiectiv procesarea a 10.000 de tranzacții pe secundă.

DTR intenționează să lanseze criptomoneda în a doua jumătate a acestui an.

Principii de bază ale UnitE

Cercetătorii DTR susțin că problema scalabilității pentru Bitcoin este greu de rezolvat fără a apela la soluții centralizate. Din acest motiv, ei consideră că soluția este construirea unui nou sistem de plăți de la 0.

Proiectarea UnitE oferă programabilitate prin contracte inteligente scrise în Turing sau Pseudo-Turing și urmărește să respecte cinci cerințe:

  1. Securitate – sistemul ar trebui să împiedice executarea neautorizată sau nevalidă a plăților
  2. Latență – tranzacțiile trebuie să fie procesate în câteva secunde
  3. Capacitate – sistemul ar trebui să poată confirma mii de tranzacții pe secundă
  4. Utilizabilitate – sistemul trebuie să fie accesibil în orice moment, să ofere comisioane reduse și previzibile
  5. Confidențialitate – rețeaua trebuie să împiedice părțile neautorizate să acceseze jurnalele de tranzacții.

În paralel cu sistemul de consens PoS, DTR planifică să implementeze o rețea de canale de plată destinată tranzacțiilor cu volum mare și cu valoare scăzută, similar cu Lightning Network. De asemenea, planifică să includă soluții precum sharding pentru a crește viteza de procesare.

Pentru a asigura confidențialitatea tranzacțiilor, UnitE va prelua concepte de la criptomonedele private precum Z-cash. Practic, cercetătorii DTR doresc să integreze cele mai atractive calități ale criptomonedelor existente într-o rețea nouă.