Regiunea Novgorod din Rusia va folosi platforma Vostok dezvoltată de Waves pentru a testa blockchain în administrația locală.

Gleb Nikitin, guvernatorul regiunii Novgorod, a declarat că locuitorii vor fi primii care vor testa capacitățile tehnologiei în guvernarea statului.

Potrivit proiectului, cetățenii vor putea să-și distribuie impozitele între categoriile de cheltuieli bugetare prin Gorod N, o aplicație specială pe platforma Vostok. Soluția este, de asemenea, capabilă să verifice identitățile locuitorilor datorită integrării sale cu serviciul federal de e-guvernare Gosuslugi (Servicii Publice).

“Încercăm să identificăm cele mai bune practici globale de utilizare a tehnologiei blockchain în guvernarea statului. Datorită tehnologiei de vârf, cetățenii se vor putea angaja în gestionarea mai eficientă a orașelor lor prin așa-numitele bugete participative. Blockchain ne va permite să asigurăm transparența maximă și onestitatea pentru relația dintre cetățean și stat. Este o oportunitate de a construi o relație de colaborare eficentă deoarece locuitorii pot să își urmărească contribuțiile la cauzele de interes și pot cere guvernului să lucreze mai bine. Sperăm că și alte regiuni vor urma exemplul nostru și vor învăța din această experiență “,

a declarat Gleb Nikitin.

Blockchain în administrația rusească din 2020

Guvernul regiunii intenționează să lanseze pilotul sistemului în 2020, în timpul procesului de programare a bugetului. Centrul Național de Informatizare al companiei RosTech va sprijini ulterior integrarea proiectului blockchain în alte regiuni.

Aplicația Gorod N a fost dezvoltată pentru a prezenta aplicabilitatea blockchain în administrația locală și municipală. În luna decembrie a anului trecut, guvernul regiunii Novgorod a înceiat un acord de colaborare cu Waves pentru utilizarea platformei Vostok.

RosTech și Vostok au semnat de asemenea un acord de cooperare ce urmărește integrarea tehnologiei blockchain în infrastructura economiei digitale planificate a Rusiei.

Vostok, un proiect de 120 milioane de dolari

În decembrie 2018, compania elvețiană Waves a primit finanțare de 120 de milioane de dolari pentru dezvoltarea platformei Vostok. Aceasta este o versiune privată de blockchain dedicată corporațiilor și guvernelor.

“Valul cripto s-a liniștit, dar ideea utilizării unei rețele descentralizate pentru stocarea datelor și reducerea costurilor este încă relevantă”,

a declarat Alexander Ivanov, CEO al platformei Waves.

Firmele mari și entitățile de stat consideră deseori că viteza și nivelul de securitate ale blockchain-urilor publice sunt insuficiente. Versiunile private, cu un număr limitat de utilizatori, protejează mai bine datele.

Platforma Vostok este similară cu platforma Hyperledger creată de IBM din SUA. A fost creată de compania Waves special pentru piețele din Europa, Asia și fosta URSS.

La rândul său, Waves este un blockchain similar cu Ethereum, care permite lansarea de tokenuri personalizate și smart contracts. În prezent, tokenul nativ al platformei are un market cap de 255 de milioane de dolari și se tranzacționează la aproximativ 2.5$.