Compania Casperlabs a anunțat că dezvoltatorul ethereum Vlad Zamfir va fi noul arhitect principal pentru proiectul blockchain Casper. Acesta este un algoritm de consens proof-of-stake (PoS) ce urmărește să eficientizeze activitatea de pe blockchain-ul Ethereum.

Într-un sistem PoS, creatorii de blocuri sunt aleși prin selecție aleatorie, luând în considerare criptomonedele deținute și, în unele cazuri, vechimea depozitelor efectuate.

Prin eliminarea procesului de minare impus de protocoalele tradiționale proof-of-work, sistemele PoS vor fi mai ecologice, mai economice și mai sigure decât sistemele preexistente.

Proof of stake

CEO-ul CasperLabs, Mrinal Manohar, a declarat:

“Scopul CasperLabs este de a crea un mediu de execuție multi-thread de înaltă performanță. Acesta să permită mii de tranzacții pe secundă, rezolvând problemele enorme de scalare comune pentru protocoalele existente. Spre deosebire de alte blockchain-uri “gen 2.0″, acest lucru este oferit fără sacrificarea descentralizării. Acest proiect poate servi drept fundație pentru nașterea a milioane de întreprinderi și aplicații descentralizate și credem că ar putea oferi impulsul de care multe întreprinderi mari au nevoie pentru a adopta tehnologia DLT”.

ro.exchange

La rândul său, Vlad Zamfir a declarat:

”Cred că protocoalele de consens descentralizate, scalabile și sigure sunt mult mai utile și mai sigure decât blockchain-urile existente. În cele din urmă, acestea vor face ca ca minarea și consensul Nakamoto să fie depășite. Cu toate acestea, nu sunt sigur dacă comunitățile Bitcoin și Ethereum vor fi capabile să-și actualizeze protocoalele.”

Casper este de așteptat să ajute la rezolvarea consumului excesiv de energie și a altor probleme. Accesul la hardware-ul minier, centralizarea mining pool-urilor și amenințările legate de emergența ASIC-urilor.

Alături de sharding, PoS este destinat a fi soluția de scalare a blockchain-ului Ethereum.

Co-fondatorul lui Ethereum, Vitalik Buterin, a declarat că blockchain-urile ce utilizează tehnologia sharding și bazate pe PoS vor fi “de mii de ori mai eficiente”. Eficiența mai mare, conform lui Buterin, va face multe aplicații descentralizate noi (DApps) practice,la o fracțiune din prețurile curente.