Rețeaua Ethereum se pregătește pentru un upgrade major, care o va transforma în ETH 2.0, bazată pe un nou protocol Proof-of-stake. Vitalik Buterin a petrecut mult timp explicand conceptele de bază din spatele noii tehnologii.

În decembrie anul trecut, el a publicat o postare pe blog cu privire la modalitățile de a accelera lansarea ETH 2.0. Săptămâna aceasta, a acordat un interviu pentru Coindesk în care a explicat conceptul de ”stateless clients”.

Tranzactioneaza Ethereum folosind vTrader!

Algoritmul de consens PoS recompensează investitorii de criptomonedă pentru deținerea monedei native a rețelei. Deținătorii validează tranzacțiile blockchain și protejează rețeaua în sine.

Stateless clients – metoda care schimba jocul

În postarea de pe blog din decembrie, Buterin a descris ”stateless clients”, o metodă care schimbă modul în care soldurile contului curent, codul contractului și alte informații sunt stocate în rețea. ”Stateless clients” demonstrează matematic existența și validitatea acestor date fără a le stoca. Cu alte cuvinte, rolul lor este de a face blockchain-ul Eth 2.0 să funcționeze mai ușor.

„Practic, clienții fac aceeași verificare pe care ar face-o în mod normal, cu excepția faptului că nu stochează informația. Ei preiau situația de pe blockchain în timp real și o verifică folosind clientul dovada Merkle.”

Dezvoltatorii proiectului și-au anunțat recent planurile de a lansa Eth 2.0 încă din această vară. Această lansare ar acoperi faza 0 și Beacon Chain, prima componentă în realizarea noului blockchain PoS.

Ca parte a comutării din rețeaua actuală Proof-of-Work (PoW), cunoscută sub numele de Eth 1.x, Buterin și Fundația Ethereum și-au propus să translateze rețeaua curentă pe scheletul Eth 2.0 până când acesta din urmă este complet construit. În cele din urmă, Eth 1.x va exista ca un fel de chitanță a tranzacțiilor pre-2.0.

“Puteți copia acea stare Eth 1.x și să o rulați în interiorul unui alt lanț Proof-of-Stake”,

a spus Buterin.

„Soldul contului și toate aplicațiile continuă să funcționeze așa cum sunt, dar lanțul Proof-of-Work, așa cum există, ar fi dispărut. Și nici nu ar exista două lanțuri separate: tranzacțiile Eth 1.x și Eth 2.0 vor fi toate în același bloc. “

CryptoZZ