Soluțiile de scalabilitate pentru sistemele descentralizate sunt mult mai dificile decât în cazul aplicațiilor web obișnuite. Pe de altă parte, pentru fiecare firmă tekkie trece prin probleme de scalabilitate la un moment dat. Toate trebuie dintr-un punct încolo să acomodeze mai mulți utilizaatori. Este deci o problemă familiară și ușor de priceput.

Anonimitatea în schimb este nuanțată și vine cu întrebări incomode. Ce date trebuie să fie private? De ce și de cine nu trebuie să le vadă?

Aruncăm ligheanul cu tot cu copil ?

În căutarea beneficiilor pe care blockchainul le poate aduce la sistemele financiare – imuabilitate, rezistență la cenzură și inovație – ce pierdem? Trebuie să ne obișnuim să trăim și să tranzacționăm fără predele pentru a ne bucura de aceste beneficii?

Se pune însă o problemă mai gravă. Dacă tot ce facem de fapt este să construim o monedă mai ușor de controlat? Vorbim despre războiul împotriva banilor. Bitcoinul vrea să creeze o societate fără bani fiat în viitor. Muncim să răspândim bitcoinul. Dacă în  realitate construim o infrastructură pentru controlul financiar în viitor?

Este un gând ca un duș rece. Vorbim despre ideea că trebuie să fii propria bancă și despre putere asupra finanțelor. Între timp susținem folosirea unui registru public, ușor de urmărit.

Dacă reconstruim piețele financiare, atunci ar trebui să construim un viitor care să le dea putere indivizilor, nu unor oameni interesați din afară.

Cine are nevoie de anonimitate pe blockchain?

Poate că ești de acord ca guvernul să supravegheze piața monetară, și pot să înțeleg lucrul ăsta. În multe locuri din lume, încă mai avem luxul de a  avea încredere în guvern și în instituțiile sociale.

Poate că nu ai nevoie de un sistem financiar care să fie imun la cenzură de către guvern. Te asigur însă că ai neoie de unul care te protejează de furtul de identitate, de indiscreții iși de vecini vizoriști. În spațiul blockchain, această luptă de zi cu zi pentru anonimitate face problematică apariția unor aplicații senzaționale.

Să ne gândim la aplicații medicale pe blockchain, care nu pot fi manipulate sau puse pe un blockchain public fără să pună în pericol confidențialitatea pacienților.

Aplicații de verificare a identității, administrarea acreditărilor, vânzările autonome de bunuri digitale și o parte semnificativă a finanțelor tradiționale care nu pot să opereze în siguranță pe un registru deschis. Aici mă gândesc și la multe tipuri de tranzacții și împrumuturi.

Trebuie să discutăm despre abordările diferite pentru menținerea anonimității în ziua de azi, despre aplicațiile care au nevoie de așa ceva și despre viitorul anonimității pe blockchain.

În partea a treia vom discuta despre mixere și semnături ring, cele mai frecvent folosite metode de ascudere a tranzacțiilor.

Autor Matt Luongo