Statisticile realizate de BitInfoCharts relevă că ”balenele Bitcoin” au profitat de prețurile scăzute pentru a acumula peste 150.000 BTC în două luni. Așa numitele ”balene” sunt portofelele ce conțin cele mai multe criptomonede, în general între 10.000 și 100.000 Bitcoin.

Statisticile exclud portofelele ce aparțin exchange-urilor precum Bittrex, Bitfinex, Bitstamp, Huobi și Binance. Acestea conțin peste 100.000 de Bitcoin, dar în cea mai mare parte criptomonedele aparțin clienților.

Weekend benefic pentru speculanți

În weekendul acesta, Bitcoin a crescut brusc la 4200$ și mulți speculanți au profitat de ocazie pentru a vinde la preț mai bun. Acest trend a provocat scăderea prețului sub 3800$ dumincă.

Cu toate acestea, cei mai mari deținători de BTC au profitat de prețurile scăzute din acest an pentru a cumpăra peste 150.000 Bitcoin. Acestea reprezintă aproape o jumătate de miliard de dolari în total.

ro.exchange

Se poate spune că cei bogați se îmbogățesc, în timp ce speculatorii ce căutau profit pe termen scurt au renunțat la așteptare.

102 adrese dețin 13% din volumul de Bitcoin în circulație

Statisticile BitInfoCharts relevă că balenele Bitcoin dețin 13% din BTC în circulație. Există în prezent 102 adrese ce controlează aproape 2.3 milioane de Bitcoin.


De asemenea, există 1710 adrese ce stochează între 1000 și 10.000 Bitcoin, ce reprezintă 41% dintre criptomonedele în circulație.

Practic, mai mult de jumătate din Bitcoin de pe piață este controlat de mai puțin de 2000 de persoane.

Balenele Bitcoin au efect stabilizator asupra pieței

O analiză realizată de Chainalysis la sfârșitul anului trecut relevă că balenele Bitcoin au un efect stabilizator asupra pieței.

Până la momentul respectiv, ipoteza generală în rândul multor traderi a fost că balenele Bitcoin influențează acțiunea prețurilor, prin vânzări în masă ce provoacă scăderea prețului. Analiza Chainalysis relevă că mai puțin de o treime sunt de fapt comercianți activi.

Datele au arătat, de asemenea, că aceste “balene de tranzacționare” au avut tendința de a acumula Bitcoin în perioadele de declin al prețurilor, în loc să vândă. Ca atare, rolul lor este mai degrabă de stabilizare asupra pieței.