Dacă pandemia a demonstrat ceva, a fost faptul că lumea este mereu în pragul unei crize pe care guvernele nu știu cum o să o rezolve. Există mii de teorii legate de felul care problemele societății ar putea fi rezolvate, dar până la urmă, cetățenul de rând are foarte puțină putere de decizie. Așadar, singura opiune este să identifici o plasă de siguranță pentru propria viață și familie.

În momentul de față, principalul pericol cu care se confruntă lumea în ansamblu este o nouă criză financiară. Nu va fi nici prima, nici ultima din istoria lumii. În anii 80, politicile monetare implementate au generat o inflație devastatoare ce a provocat devalorizarea tuturor monedelor existente. Atunci, oamenii s-au orientat spre aur ca plasă de siguranță, iar prețul acestuia a crescut cu aproape 2400%.

Testeaza BRAVE si sustine revista noastra!

În 2008, bula imobiliară din SUA a generat un efect de domino care a afectat întregul sistem bancar mondial. În același timp, Uniunea Europeană s-a confruntat cu o criză a datoriilor externe, inițial în Grecia și ulterior în Islanda. Din nou, sistemul bancar s-a prăbușit și populația a avut de suferit.

Bitcoin – Un sistem financiar alternativ

Prin comparație cu criza din 2008, însă, în prezent există un sistem financiar alternativ care capătă din ce în ce mai multă popularitate. Este vorba de criptomonede și Bitcoin, în special.

Bitcoin a fost lansat după criza din 2008 tocmai pentru că oamenii nu mai aveau încredere în activele de siguranță tradiționale. La început a fost adoptat de așa zisa economie ”gri”, a celor ce nu aveau încredere în bănci. În prezent a devenit din ce în ce mai atrăgător și pentru investitorii tradiționali tocmai pentru că este independent de sistemul financiar tradițional ce este tot mai instabil.

Pro și contra Bitcoin

Ca orice noutate, Bitcoin a polarizat lumea – unii îl ridică în slăvi pentru că este construit sa fie independent de sistemele financiare tradiționale, alții îl critică pentru că este volatil și nereglementat.

Adevărul este undeva la mijloc. Bitcoin este un sistem financiar alternativ, foarte greu de controlat de către guverne. Ca aspecte pozitive, este disponibil în cantitate limitată, ceea ce îl face rezistent la inflație, boala cea mai gravă a monedelor fiat. Din punct de vedere economic, este mai ieftin de transferat deoarece nu trece prin zeci de intermediari ce trăiesc din comisioanele de tranzacție.

Ca aspecte negative, Bitcoin este volatil – prețul său fluctuează masiv în intervale scurte de timp deoarece funcționează într-o piață de dimensiuni mici comparativ cu monedele fiat. Ca atare, o tranzacție de valoare mare provoacă ”valuri” vizibile. În plus, volatilitatea sa a atras și foarte mulți speculanți, care contribuie la aceste fluctuații de preț.

Un al doilea aspect este că, per ansamblu, Bitcoin nu are fani în rândul băncilor centrale pentru că le ”fură pâinea”. Băncile centrale nu pot controla emisia de Bitcoin și nu pot să îi influențeze valoarea.

Situația se schimbă treptat

Din ce în ce mai multe guverne au ajuns la concluzia că nu pot interzice utilizarea criptomonedelor, așa că singura soluție este să le reglementeze. Nici asta nu este simplu, deoarece Bitcoin este un sistem nou care elimină mulți dintre intermediarii ce stau la baza sistemelor financiare tradiționale. Dar presiunea din partea investitorilor este din ce în ce mai mare – oamenii cu bani doresc un activ de siguranță care să îi protejeze de nebunia de pe piețele financiare. Au existat nu mai puțin de 25 de propuneri de ETF Bitcoin depuse la SEC în SUA, iar în prezent există câteva zeci de contracte futures, ETP-uri și alte produse similare bazate pe criptomonede. Recent a fost aprobat si primul ETF aprobat de SEC.

Vrei sa intelegi mai multe despre Bitcoin? Hai pe canalul nostru de Youtube!

Chiar dacă le este încă teamă să investească direct în Bitcoin, faptul că există atât de multe produse financiare care să le ofere expunere la piața cripto este un semnal că există interes major pentru ele.

Treptat, guvernele vor ajunge la concluzia că nu pot opri acest val și vor adopta măsurile necesare pentru a transforma Bitcoin într-un activ reglementat și acceptat. Reglementarea acestei piețe, combinată cu caracteristicile de bază ale criptomonedei, va genera o creștere semnificativă a prețului Bitcoin.

În plus, odată cu creșterea numărului de utilizatori și investitori de pe piața cripto, volatilitatea acestora va scădea. Până la urmă, Bitcoin va ajunge să fie aurul digital de care economia are nevoie.

Poate sa ajunga Bitcoin la 100 000$?

La începutul lunii decembrie 2019, întreaga valoare a pieței criptomonedelor era de peste 200 de miliarde de dolari. La acel moment, market cap-ul dolarului american a fost de 15 trilioane de dolari, iar al euro de 13,6 trilioane de dolari.

Dacă piața criptomonedelor ar ajunge până la dimensiunea pieței euro, ar însemna o creștere de peste 6.700%. Pentru a ajunge la dimensiunea pieței dolarului SUA, ar însemna o creștere de mai mult de 7.400%.

Cumpara si Vinde Bitcoin folosind LDV Bank!

După cum se poate vedea, market cap-ul Bitcoin este în prezent microscopic în comparație cu piețele valutare convenționale. Dacă însă va ajunge să reprezinte măcar 10% din piața euro, ar însemna o creștere de peste 580% a valorii sale.

În 2015, piața Bitcoin valora 6.45 miliarde de dolari. În prezent, este evaluată la aproximativ 200 miliarde de dolari, adică o creștere de peste 3000%. Așadar, creșterile procentuale de ordinul sutelor nu mai par atât de exagerate.

Astept parerile voastre in rubrica comenatarii.