Ce este un mecanism de consens? – Cum funcționează un blockchain

Tehnologia blockhain începe cu un registru distribuit în care toate tranzacțiile sunt populate pentru o multime de utilizatori. Acestia au posibilitatea de a vedea fiecare tranzacție care se face pe blockchain.

Informațiile sunt criptate astfel încât să protejeze partea privată a tranzacțiilor. In același timp se comunică suficiente date publice pentru a se putea valida tranzacțiile.

vinde bitcoin

Problema este că trebuie creată o ordine din haosul modului în care sunt înregistrate de fapt acele tranzacții pe blockchain. Cum se realizează popularea registrului cu date corecte și cum se resping datele incorecte? Acesta este de fapt scopul în tehnologia blockchain. Găsirea unui mecanism de consens care utilizează atât un registru distribuit, cât și o metoda de criptare, într-un mod organizat.

Ce inseamnă consens pe blockchain

In cazul BTC, ca exemplu, acest lucru se face prin utilizarea rolului unui miner. Literalmente, activitatea minerului este să verifice si sa adune tranzacțiile într-un bloc și să le adauge sub aceasta forma lanțului (chain). De aici termenul de “block-chain”. Iar pentru aceasta munca este recompensat cu Bitcoin.

Deci într-o imagine de ansamblu, stimulentul economic pe care îl construiește structura acelui mecanism de consens, favorizeaza un comportament benefic. Se promovează astfel o modalitate de a crea ordine din haos și de a popula rețeaua.

Mecanismul de consens asigură practic ca fiecare utilizator al rețelei sa dețină o copie a aceluiași registru distribuit de date. Se conferă astfel o înțelegere reciprocă între toate parțile (nodurile) care alcătuiesc rețeaua.

Care este scopul final al acestei tehnologii

Per ansamblu, avem un sistem alcătuit dintr-un registru distribuit, o modalitate de criptografie și acest mecanism de consens. Privind prospectiv, se poate întrevedea astfel o metoda de a concura cu un sistem centralizat, care lucrează prin intermediari. Se poate concura deci împotriva băncilor.