În era digitală, o monedă ideală ar trebui să aibă cel puțin trei caracteristici:

  • Să nu fie sub controlul unei autorități, astfel încât să nu poată fi manipulată și tipărită (și devalorizată) în voie.
  • Moneda trebuie să fie utilizabilă la nivel global, astfel încât să poată fi tranzacționată cu ușurință în orice locație si de catre oricine.
  • Ar trebui să fie apolitică, pentru a nu favoriza un anumit sistem sau un grup de oameni.

Pe scurt, acestea (printre multe altele) sunt caracteristicile bitcoin, care arată ca o alternativă atrăgătoare la orice sistem monetar bazat pe fiat.

Bitcoin este prima monedă digitală descentralizată din lume.

Valoarea sa provine, în primul rând, prin faptul că este prima monedă digitală care nu este controlata de o singură persoană, organizație sau autoritate. Oricine o poate cumpăra, oricine o poate primi – in schimb, nimeni nu poate dicta modul de utilizare a aceteia.

Este o monedă liberă de dictatură și de hiperinflație și un refugiu financiar sigur pentru oricine trăiește în aceste circumstanțe. Are o cantitate limitată de 21 de milioane de Bitcoini din care exista  17,509,225 in circulatie la acest moment.

Este mai greu de înțeles de ce o monedă descentralizată este valoroasă pentru oamenii care trăiesc în țările avansate. În general, sistemele financiare de acest tip sunt cel mai probabil foarte sănătoase, sau așa par să fie. Puțini sunt cei care înțeleg de ce actualele sisteme bazate pe valută fiat sunt foarte vulnerabile

Problema sistemelor traditionale

În realitate, banii controlați de o bancă centrală nu sunt cu adevărat sănătoși, dacă se ia în considerare imaginea de ansamblu. Guvernele au creat sisteme monetare care le permit manipularea aprovizionarii cu bani, asigurându-se că valoarea lor este susținută pe bază de încrede în sistem.

Problema este că valoarea în sine a valutelor fiat a scăzut constant de când s-a renunțat la standardul de aur.

Motivația este simplă: guvernele doresc să cheltuie mai mult decât acumulează din impozite și din alte venituri. Astfel, se imprimă destui bani pentru nevoile lor. Când mai mulți bani sunt tipăriți și introdusi într-o economie, scade valoarea celor deja în circulație.

Caracteristicile Bitcoin vor avea un impact asupra vieții oamenilor în cele mai instabile economii (cum ar fi Argentina și Venezuela, de exemplu), unde guvernul a pierdut notiunea de tiparire a banilor. Aceste țări se confruntă în prezent cu inflație explozivă, ceea ce a provocat prăbușirea economiilor. Cetățenii afectați sunt astfel obligați să găsească mijloace alternative.

De ce folosim valuta Fiat?

Motivul pentru care cei mai mulți oameni acceptă sistemul monetar actual este că nu cunosc alternativele. Cea mai mare parte a societății a acceptat creșterea treptată a prețului pentru orice, de la alimente la educație, ca fiind un fenomen natural. Acceptăm că aceste creșteri sunt rezultatul natural al inflației, ceea ce este corect, dar motivul care stă la baza inflației este manipularea valutelor de către autoritățile centrale. Din nefericire, când oamenii sunt obișnuiți cu ceva  de mult timp, le este greu să creadă că o cale mai nouă ar putea fi mai bună.

Aceste deficiențe de bază care afectează sistemul monetar fiat nu există în Bitcoin. Oferta Bitcoin este fixată prin codul de bază, cu care toți participanții la rețea sunt de acord. Rata de distribuție a noilor Bitcoin în lume este fiabilă și transparentă. Bitcoin nu are, de asemenea, o față publică care să influențeze puternic direcția monedei. Corectarea acestor deficiențe ale sistemului actual aduc valoare Bitcoin.