Orice proiect blockchain are nevoie de o regulă de consens pentru adăugarea noilor blocuri. Inițial, a fost folosit algoritmul Proof of Work (PoW) – minerii folosesc echipamente de calcul pentru a rezolva probleme matematice complexe, în urma cărora descopereau blocuri și înregistrau tranzacții.

Algoritmul Proof of Work folosește o cantitate mare de putere de calcul pentru a asigura un registru distribuit imutabil, descentralizat și transparent. Acest lucru face ca numărul de tranzacții pe secundă înregistrate pe blockchain să fie destul de mic, iar consumul de energie electrică să fie mare.

POS rezolva aceste ineficiențe

Algoritmurile Proof-of-Stake (PoS) au fost concepute pentru a rezolva aceste ineficiențe. Ele se bazează pe investiție internă (criptomoneda în sine), în timp ce sistemele PoW se bazează pe investiții externe (consum de energie și hardware).

Practic, un blockchain Proof of Stake este securizat într-un mod determinist. Nu există minerit în aceste sisteme și validarea blocurilor noi depinde de numărul de monede care sunt mizate. Cu cât o persoană deține mai multe monede, cu atât sunt mai mari șansele de a fi ales ca validator de blocuri.

Acest concept a limitat însă numărul de participanți la securizarea rețelelor, astfel încât a fost implementată și o versiune mai ”democratică” a PoS.

Delegated Proof-of-Stake

Algoritmul Delegated Proof-of-Stake permite utilizatorilor ce dețin un număr mai mic de monede să voteze un reprezentant. Acesta va putea așadar să participe la validarea blocurilor în numele tuturor celor care l-au votat. In cazul in care acesta actioneaza malitios va pierde si puterea si criptomonedele detinute.

Prin delegare nu se cedeaza proprietatea!

Puterea de vot este proporțională cu numărul de monede deținute de fiecare utilizator. Sistemul de vot variază de la proiect la proiect, dar, în general, fiecare delegat prezintă o propunere individuală atunci când cere voturi. De obicei, recompensele colectate de delegați sunt împărțite proporțional cu alegătorii lor.

Testeaza BRAVE, castiga BAT si sustine revista noastra!

În ceea ce privește performanța, blockchain-urile DPoS sunt mai scalabile, putând procesa mai multe tranzacții pe secundă (TPS), în comparație cu PoW și PoS.

Așadar, algoritmul PoS încearcă să rezolve problemele de eficiență ale PoW, în timp ce DPoS caută să eficientizeze procesul de producție a blocurilor.

Securitatea sistemelor

Pe scurt, din punct de vedere al securității, blockchain-urile PoW sunt considerate cele mai sigure și de încredere. Sistemele PoS fac ca atacul unui blockchain să fie mai costisitor, deoarece un atac reușit ar necesita deținerea a cel puțin 51% din totalul monedelor existente.

DPoS limitează utilizarea mizei la alegerea producătorilor de blocuri. Producția reală de blocuri este predeterminată, fiecare delegat având oportunitatea de a participa.

Rețelele PoS și DPoS sunt mai rapide în termeni de procesare a tranzacțiilor, dar nu au fost încă testate pe scară largă. Având în vedere că rețeaua Ethereum va fi convertită la acest algoritm, comunitatea cripto va avea posibilitatea de a afla cum funcționează PoS la scară extinsă.