Industria cripto 2019 este pe un trend ascendent. Dacă anul 2018 a fost unanim considerat drept ”iarna cripto”, anul acesta a fost o primăvară friguroasă. Prețul Bitcoin a început să se ”dezghețe” treptat, ajungând până la 13.800$ la jumătatea anului.

Creșterea cu aproape 10.000$ a încântat comunitatea, dar perioada de euforie nu a durat foarte mult. Parțial, de vină este proiectul Libra al Facebook, deoarece a generat un val de reacții negative din partea autorităților de reglementare. După ce whitepaperul Libra a fost publicat în iunie, majoritatea guvernelor și băncilor centrale s-au panicat.

Criptomoneda Libra, o amenintare pentru guverne

O criptomonedă stabilă emisă și controlată de o asociație de companii private este considerată o amenințare la adresa industriei financiare. În plus, a fost propusă de Facebook, o platformă cu peste 2 miliarde de utilizatori la nivel mondial. Asociația ce ar urma să gestioneze criptomoneda includea VISA, Mastercard și alți giganți cu influență masivă în industria de procesare plăți.

Congresul american și celalate autorități din SUA au pus imediat presiune pe membrii Asociației Libra. Ca urmare, nouă membri au părăsit organizația și au anunțat că nu vor susține proiectul.

Libra a adus criptomonedele în atenția publicului cu consecințe negative. Președintele american Donald Trump a comentat că

”Bitcoin și celelalte criptomonede sunt volatile, nu se bazează pe nimic și faciliteză activitățile ilegale deoarece nu sunt reglementate”.

Comentarii similare au fost făcute și de secretarul Trezoreriei americane.

Alte guverne au exprimat o atitudine negativă asupra Libra, iar efectul s-a extins asupra pieței cripto în general. Comunitatea cripto a perceput comentariile autorităților ca pe un posibil risc de reglementare dură a acestei industrii. Prețul Bitcoin a început să scadă, facilitat și de lipsa de entuziasm de pe piață.

Industria cripto 2019 influentata de scheme piramidale 

Analiștii au susținut că schema Ponzi chineză PlusToken este parțial de vină pentru vânzările masive. Aparent, portofelele asociate cu această escrocherie conțin peste 187.000 BTC, ce sunt vândute treptat pe diverse exchange-uri.

Investitorii institutionali se lasa asteptati

Pe de altă parte, interesul instituțional pentru criptomonede crește mai lent decât preconizau analiștii. Lansarea contractelor futures Bakkt a fost așteptată cu sufletul la gură, dar s-a dovedit că nu a generat explozia de implicare așteptată. Volumele Bakkt cresc în fiecare zi, iar alte companii lansează noi fonduri și derivate cripto dedicate investitorilor instituționali.

Concluzia este că piața cripto a început să se dezghețe, dar mai este drum lung până la adopția în masă. Cu toate că rata de hash și activitatea în rețea crește, prețul Bitcoin nu a reușit să revină la valorile record din 2017. Analiștii își pun speranțele în evenimentul de înjumătățire a recompenselor de bloc ce va avea loc în mai 2020. Istoric vorbind, acesta a generat creșteri masive de preț pentru BTC.

Dar dacă Bitcoin a demonstrat ceva de-a lungul istoriei, este că nu respectă modelele tradiționale de analiză.

În ciuda scăderii ritmului în semestrul doi al acestui an, performanța anuală a bitcoin este pozitivă. Prețul său s-a dublat față de decembrie 2018, depășind cu mult alte active precum aurul și acțiunile S&P. Aurul a crescut cu 15%, în timp ce indicele S&P raportează în prezent un câștig de 28 la sută pentru 2019.

Retrospectiva anului 2019 – Tehnologie, legislatie, adoptie, securitate si pret!

Per ansamblu, industria cripto 2019 a reprezentant așadar o primăvară instabilă pentru piața cripto, cu fluctuații majore de preț Rămâne de văzut ce va aduce anul 2020.

CryptoZZ