Pe data de 23 decembrie, YouTube a început să șteargă videoclipurile despre criptomonede postate de utilizatori. Aparent, au fost afectate atât canalele cu vechime, care au câteva zeci de mii de abonați, cât și cele cu puține vizualizări.
Conform declarațiilor oficiale, clipurile au fost șterse deoarece ”au conținut negativ sau periculos” și încalcă regula cu privire la promovarea de produse reglementate.
Utilizatorii afectați au protestat pe Twitter și Reddit, deoarece contestațile lor au fost respinse. Trei zile mai târziu, Youtube și-a cerut scuze pentru eroare și a anunțat că va republica clipurile în cauza.
„Cu volumul masiv de videoclipuri de pe site-ul nostru, uneori luam decizii greșite. Când ne este atrasa atenția că un videoclip a fost eliminat greșit, acționăm rapid pentru a-l republica. De asemenea, oferim utilizatorilor posibilitatea de a face apel la eliminări și vom revizui conținutul ”,
a spus purtătorul de cuvânt al YouTube. De asemenea, a susținut că platforma nu a modificat politicile legate de videoclipurile despre criptomonede.
Reactia comunitatii
Creatorii de conținut susțin însă că doar o parte dintre materiale au fost republicate. De exemplu, Chris Dunn, care administrează un canal de educație pentru investiții cu 200.000 de abonați, s-a trezit cu clipurile despre crypto sterse.
Dunn a declarat că nu își monetizează videoclipurile cu reclame. Indiferent dacă eliminarea clipurilor legate de criptomonede a fost o eroare sau nu, el a subliniat că YouTube elimină frecvent conținutul pe care îl consideră controversat sau care contravine interesului agențiilor de publicitate.
O lista a celor care au suferit in urma acestei „erori” a fost publicata pe Twitter.
Termeni si conditii
YouTube a actualizat pe 10 decembrie termenii de utilizare cu următoarea mențiune:
„YouTube ar putea să oprească accesul tău sau al contului tău Google la o parte a Serviciului sau la întregul Serviciu dacă YouTube consideră în mod rezonabil că furnizarea Serviciului către tine nu mai este viabilă din punct de vedere comercial”.
Dunn a spus că această regulă poate fi interpretată, adică YouTube poate elimina conținutul care nu este profitabil pentru ei.
- Citeste si: Studenții cer cursuri blockchain în facultăți
Situația a provocat panică în rândul comunității și a subliniat nevoia de platforme care să nu fie sensibile la cenzură. Multi sustin ca e timpul sa ne mutam pe o platforma descentralizata, cum este d.tube.