Cu totii stim ca proiectele finantate prin ICO sau mai nou STO au prins o mare amploare. Chiar daca pierderea suferita de investitori este enorma, ele nu inceteaza sa apara. Media saptamanala este undeva la 2-3 proiecte. Daca ai o idee si te gandesti sa o finantezi printr-un astfel de proces, trebuie sa te gandesti la unul dintre cele mai importante aspecte ale proiectului – Listarea pe exchange.

Listarea pe exchange a unui token

Momentul cel mai asteptat de investitori si unul din pragurile-cheie pentru noile monede lansate pe piata este listarea pe exchange.  Este benefic ca, moneda sau tokenul, sa fie listat pe cat mai multe exchange-uri. Acest aspect ofera comunitatii acces usor la cumparare/vanzare precum si confirmarea legitimitatii proiectului.

Mai intai trebuie sa intelegi ca schimburile nu incearca sa lucreze impotriva emitentilor de monede/tokeni. Acestea au nevoie de inovatie pentru a oferi utilizatorilor o gama cat mai variata de active digitale. Concurenta e mare, aproape in fiecare saptamana apare cate un exchange nou. In ritmul asta se va ajunge ca pentru fiecare moneda/token sa avem cate un exchange.

Reguli si standarde

Pentru ca o moneda/token sa fie listat pe exchange, exista reguli si standarde impuse de acesta. Daca nu vrei sa apelezi la un expert si vrei sa parcurgi singur drumul, deloc usor, catre listare atunci trebuie sa te inarmezi cu rabdare si nervi de otel. Sa stii de la inceput ca nu exista o solutie automata pentru listare. Adica nu completezi un formular si gata, moneda/tokenul tau este listat pe exchange. Este un proces care necesita timp si este manual.

Majoritate exchange-urilor nici macar nu au o regula pentru listare. Adica sa gasesti reguli/criterii intr-un fisier la ei pe website. Din contra, daca le vei cere printr-un email sa iti ofere mai multe detalii specifice listarii, te poti astepta la un raspuns de genul:

“Nu avem un set definit de criterii, deoarece fiecare proiect este unic. Ascultam vocea comunitatii si alegem proiectele care credem ca sunt inovatoare si unice pentru utilizatorii nostri.”

Trebuie creat un document detaliat pentru proiectul tau care sa cuprinda nu numai informatiile specifice si detalii tehnice, dar si valoarea care o aduce exchange-ului. Prioritizand acest aspect vei avea sanse mai mari sa obtii listarea.

Cerintele platformelor de exchange sunt diverse

In acest material voi incerca sa le cuprind pe cele mai comune.

 • Informatii de baza despre proiect cum ar fi, numele proiectului, adresa website-ului si un rezumat al acestuia.
 • De asemenea vor sa vada implicarea comunitatii actuale. Iti vor cere link-uri catre profilele de social media corespunzatoare proiectului si vor folosi aceasta informatie pentru a evalua interesul public. Deci, cu cat ai avut o crestere organica cu atat mai bine.
 • Informatii despre echipa din spatele proiectului. Vor vrea sa stie tot istoricul fiecarui membru – CV-uri cat mai in detaliu.
 • Pe langa nivelul de expertiza a fondatorului, vor detalii despre nivelul de calificare a dezvoltatorului. Multe exchange-uri solicita acces la codul sursa, sau daca tokenul este legat de un contract inteligent, vor cere o varianta revizuita de un expert pentru a se asigura ca nu exista erori.
 • Vor sa stie ce blockchain folosesti. In ziua de azi acestea apar ca ciupercile dupa ploaie. De retinut este ca nu toate exchange-urile sunt compatibile sau interesate sa lucreze cu toate blockchain-urile de pe piata. Acesta este un aspect foarte important inainte de a contacta exchange-ul in vederea listarii.

Detalii despre distributie si strangerea de fonduri

 • Detalii despre distributia token-ului cum ar fi, cate sunt la numar si cate sunt in circulatie.
 • Daca este vorba de ICO sau pre-mine, vor sa stie detalii si rezultatele acestor evenimente.
 • Vor sa stie detalii tehnice despre token, care este comisionul de tranzactionare si daca exista un block explorer oficial.
 • Daca token-ul este de utility sau security
 • Cu siguranta te vor intreba cum ai strans bani pentru proiect si cati.
 • Daca token-ul tau este listat deja intr-un exchange, vor sa stie despre volumul zilnic tranzactionat.
 • In cele din urma se vor uita la o multime de detalii subiective precum, utilitatea care o aduce, cererea de piata, inovatia proiectului etc.

Daca proiectul tau indeplineste cerintele de mai sus vei avea oportunitatea sa iti inscrii proiectul in vederea listarii pe un exchange. Atentie! Oportunitate nu inseamna garantat!

Listarea pe exchange – costuri si taxe

Unele exchange-uri, chiar si unele dintre cele mai mari din lume, nu percep taxa de listare. Pentru altele exista o taxa care poate varia intre putin si enorm. Deci, este foarte important sa iti alegi exchange-ul cu atentie, mai ales cand te afli in prima runda de listare. Nu pierde timp alergand dupa cele cu taxa mare. Cresterea organica a volumelor tranzactionate este parte din succesul proiectului tau.

Vei intalni platforme de exchange hibride. Acestea nu iti vor cere taxa de listare daca proiectul tau este unul foarte complex. Totusi, va trebui sa platesti un expert pentru o analiza in detaliu a proiectului.

Listare fara taxa

Exista exchange-uri care nu au taxa de listare dar in schimb au nevoie de votul comunitatii. De exemplu, proiectul are o comunitate de 1000 de participanti, daca toti isi deschid un cont pe platforma X si voteaza ca vor sa tranzactioneze moneda/tokenul respectiv, acesta va fi listat. Exchange-ul castiga 1000 de useri noi pentru care nu plateste nimic, iar daca proiectul tau are un minim succes, castiga si comision din tranzactiile celor 1000 de useri.

Listarea unei monede/token pe un exchange poate fi destul de grea. Exista firme de consultanta, freelanceri care pot face toata documentatia dar un lucru este cert: NU ESTE SIMPLU!

234  de platforme de exchange si trading sunt listate pe Coinmarketcap. Probail sunt de doua ori mai multe in realitate. Este vizibil ca aceasta parte din ecosistemul cripto este in plina dezvoltare.