În vremuri sofisticate și în timpul unui varf de complexitate în piețe, atunci cand se așteaptă o recesiune foarte grava si lovește și o pandemie, un nou val de experimente are loc în domeniul finanțelor. Dar cine își da seama de fapt cum sta treaba? Cine descifrează aceste situații înaintea altora? Cine castiga? Cine profita? Nu, nu sunt quantii, nu sunt managerii de fonduri, nu sunt traderii și nici vreo altă aripă a Wall Street-ului. Sunt amatorii.

Stai conectat in lumea digitala!

În aceste vremuri în care totul pare ca se învârte în jurul comportamentului uman atunci cand vine vorba de economie, oamenii din finanțe sunt încă obsedați de analiza și evaluarea preconceptiilor(bias) și ale altor factori care sa le elucideze succesul din investiții. Pe baza acestui set de analize se intalnesc două teorii care sa explice cum au ajuns traderii și investitorii de retail sa conduca anul 2020.

Ce nu știi, nu te doare!

Prima teorie este aceea că investitorii și traderii pe cont propriu, spre deosebire de cei care lucrează în domeniu (pro), n-au de ce sa se teama pentru cariera lor. Neingraditi de aceasta limitare generata de prezență permanentă a fricii, marea majoritate nu înțelege controlul riscului și disciplina clasică (program, orar de tranzacționare). Acest simplu fapt le-a permis multora să aibă libertatea pentru a fi la momentul potrivit (Martie) și a investi chiar atunci. Majoritatea a cumparat tot ce scazuse foarte mult, crezand ca va urma o revenire și a câștigat. Indrazneala și riscul mare asumat au adus recompense și profituri pe masura.

Norocul

A doua teorie este ca au avut un noroc imens. Sa fii un trader boboc și să crezi că dacă prețul unui asset este de 1 USD înseamnă ca este ieftin, chilipir, aproape gratis, fiindcă a fost și 5 USD și să faci practic toate greșelile de care sunt capabili investitorii amatori, inclusiv să confunzi numele assetului pe care îl cumperi, cu numele asemanator al altui asset, ai nevoie de un noroc imens ca sa castigi. Și așa toata lumea a fost salvată practic de eforturile Fed-ului și de alte detalii de conjunctura. Trade-urile și investițiile celor pe cont propriu, au fost castigatoare.

Testeaza BRAVE, castiga BAT si sustine revista noastra!

Bineinteles ca daca-i intrebi pe toti traderii daily sau scalping, vor spune că au știut ce făceau în tot timpul asta. Daca-i intrebi pe traderii pro vor spune ca într-un an în care majoritatea sesiunilor s-au închis pe profit, să închizi ochii și sa cumperi orice din piața era cel mai bun model de a profita (strategie). Am stat de vorbă și cu un trader care mi-a spus totuși că a făcut research pentru fiecare asset în care a investit (stocks & crypto) si ca s-a documentat foarte mult înainte sa aleaga în ce investește banii sau pe ce face scalping sau day trading.

O cincime din volumele tranzacționate reprezinta traderii de retail

Sunteți curioși, cate conturi noi s-au deschis pe exchange-urile de crypto în 2020? La brokerii pe acțiuni (TD Ameritrade, Robinhood, altele) s-au deschis peste 8 milioane de conturi noi (clienți noi), pentru ca permit trading gratuit în anumite condiții. În felul acesta au crescut volumele foarte mult și foarte repede iar traderii de retail au ajuns sa reprezinte pană la o cincime din volumele tranzacționate în total, imediat după market makeri sau HF traders, zice Larry Tabb, Bloomberg Intelligence’s head of market structure research. Am discutat și cu traderi boboci și mi-au spus într-un mod foarte onest ca învață din mers. Cel puțin în zona piețelor Crypto am intalnit incepatori mulți care au început sa tranzactioneze pe conturi reale cu banii lor, spre deosebire de zona Forex unde este foarte folosit contul demo, încă de la început.

Așa ca trebuie sa dăm credit noilor veniți și să apreciem interesul pentru a învata si curajul pentru a pune în practică!