Oricum ai lua-o, upgradeurile la softwareul blockchain s-au dovedit a fi o treabă complicată. Din multe puncte de vedere, așa este designul bitcoinului. Din cauza naturii blockchainului ca sistem opțional, schimbările la regulile codului au nevoie de acordul utilizatorilor. Toți cei care au un rol în rularea protocolului trebuie să se hotărască dacă să aplice sau nu schimbările la protocol, așa cum s-a întâmplat cu ethereum classic și cu bifurcațiile bitcoin cash și bitcoin gold.

Cei care lucrează la protocol caută o soluție mai bună, una care să îmbunătățească un proces de votare complicat care împarte comunitatea în două. Cei care fac propuneri de schimbare la protocol primesc amenințări și înjurături de la jumătate din comunitate. Deocamdată, o idee care începe să atragă atenția este piața de predicții. După ce bifurcația cea mai recentă, Segwit2x, a fost abandonată, unii au spus că piețele de predicții ar fi utile pentru a înțelege mai bine care este atitudinea comunității față de anumite schimbări.

De exemplu, în perioada de dinainte de bifurcația 2x, mai multe schimburi de criptomonedă ofereau o piață în care traderii puteau să își dea cu părerea dacă bitcoinul va rămâne așa cum este sau dacă se va crea lanțul Segwit2x (și care ar putea să fie valoarea sa).

Oracole la schimburi

Pe Bitfinex, unul dintre schimburile care oferă astfel de unelte de trading, monedele Segwit2x erau tranzacționate la aproximativ o zecime din valoarea bitcoin. Unii au luat acest lucru ca pe un semn că traderii nu au încredere că 2x va fi aprobat.

Dezvoltatorul Anthony Towns a făcut chiar o predicție stranie în timpul evenimentului Scaling Bitcoin, înainte ca Segwit2x să se suspende:

„Nu știm dacă prețul este mic pentru că Segwit2x nu o să fie prea valoros sau pentru că e felul pieței de a spune că toată lumea o să se retragă și bifurcația nu o să mai aibă loc.”

Această predicție arată felul în care piața de future din spațiul cripto ar putea să ne ajute să luăm temperatura pieței în legătură cu o propunere sau alta.

piața de predicții

Towns a spus că piața de predicții ar putea să ofere o analiză mai bună decât alte metode. De exemplu, canalele de Twitter și rețelele sociale pot să fie foarte ușor manipulate, când utilizatorii crează mai multe conturi ca să voteze sau se folosesc boți.

În plus, se pune problema așa-numitelor camere cu ecou.

„Fără o piață, este foarte ușor să intri într-o bulă în care să nu îi auzi decât pe cei care sunt de acord cu tine”, spune Towns.

Cei care o iau înainte

Înainte de bifurcațiile hard de anul acesta – care au dus la bifurcații ale lanțului și la noi criptomonede – o mână de schimburi bitcoin au lansat piețe futures sofisticate.

Bitfinex a început chiar mai devreme tradingul pe contracte future, lansând un nou tip de jeton pe site sub numele de bitcoin unlimited. Bifurcația era programată pentru luna aprilie, dar până la urmă nu a mai avut loc.

Bitfinex a mai lansat de asemenea trading futures înainte de bifurcația bitcoin cash, iar predicțiile au fost destul de precise. Jetoanele bitcoin cash prin contracte future s-au tranzacționat la 10-20% din prețul bitcoin de la schimburi. Astăzi, valoarea bitcoin cash este undeva la 14% din cea a bitcoinului.

Înainte de bifurcația Segwit2x, Bitfinex le-a permis utilizatorilor să își schimbe bitcoinii pe două jetoane futures – BT1, care reprezenta bitcoinul tradițional și BT2, care reprezenta noua monedă creată din bifurcația Segwit2x.

Utilizatorii puteau apoi să vândă sau să cumpere aceste monede. Într-un fel, pariau care dintre ele o să aibă mai mult succes după bifurcație.

Când a lansat așa-zisele „jetoane de bifurcație”, Bitfinex a spus că oferă un serviciu comunității: „Sperăm că această inovație o să aducă cu sine evaluarea prețului de care avem atâta nevoie pentru viitorul ecosistemului bitcoin.”

Neînțelegerile continuă

În cazul Segwit2x, piețele future au prezis într-un fel care vor fi rezultatele.

Totuși, încă nu se știe ce înseamnă cu adevărat prețul, pe termen scurt și pe termen lung. Ce este sigur, după spusele multor dezvoltatori, este că neînțelegerile despre schimbările la protocol vor continua și piețele future ar putea să sondeze părerea comunității în aceste probleme.

În timpul prezentării Scaling Bitcoin, Towns a spus „Cred că neînțelegerile nu or să dispară. Nu putem să aducem pe toată lumea în aceeași cameră și să îi facem să se înțeleagă. Cred că vom continua să avem neînțelegeri, iar acele neînțelegeri vor avea ca rezultat noi bifurcații.”

Acesta a mai spus că piața de predicții ar putea să ajute, nu doar ca să ne dăm seama care este părerea utilizatorilor despre bifurcațiile ferme care nu sunt compatibile cu versiunile precedente, dar și despre bifurcațiile soft mai puțin controversate.

„Cred că în felul în care merg lucrurile, o să avem nevoie de piața de predicții și pentru bifurcațiile soft” a continuat Towns. A dat ca exemplu Segwit-ul, un upgrade recent adăugat la protocolul bitcoin sub formă de bifurcație soft destul de controversată. Și bifurcațiile soft activate de utilizatori (UASF) pot să aibă rezultate asemănătoare – să împartă lanțul în două blockchianuri și monede diferite.

O metodă mai bună pentru piața de predicții

Așadar, acum că piața de predicții pare să devină o unealtă valoroasă pentru măsurarea susținerii sau opoziției, cel puțin un cercetător încearcă deja să îmbunătățească mecanismele de divinație.

În octombrie, economistul de la Bloq, Paul Sztorc, a propus o metodă de a face piețele mai corecte pentru cei care participă, permițând oamenilor să își ia banii înapoi dacă o bifurcație este abandonată.

Când Segwit2x a fost pus pe pauză, utilizatorii care au pariat pe acea monedă și-au pierdut toți banii.

Cu propunerea lui Sztorc, în loc să se creeze două jetoane, schimburile ar urma să creeze opt monede pe piața de future, „sortate în două piețe, pentru a partiționa cum trebuie posibilele rezultate”. Aceste opt jetoane sunt tranzacționate în bani gheață în loc să fie mutate pe blockchain, „pentru că astfel le permite utilizatorilor să speculeze scenarii sau rezultate care s-ar putea să nu aibă loc.”

În acest fel, utilizatorii ar primi banii înapoi dacă bifurcația nu are loc.

Towns a spus că îi place propunerea lui Sztorc, dar că aceasta ar fi prea „complexă” sau ar putea să atragă atenția avocaților și autorităților pentru că se bazează pe fiat.

Totuși, piețele acestea vor fi tot mai atractive pe măsură ce entuziaștii cripto devin tot mai interesați de felul în care bifurcațiile hard crează valoare.