Lista celor care s-au dat drept Satoshi e lungă. Sper că se înțelege că sunt autoironic în acest tutorial, încercând să îngroș lista pretendenților. Oricâte povești au zis aceștia, n-au fost în stare să facă un lucru simplu care ar fi arătat că ei sunt într-adevăr cine pretindeau a fi și că sunt în posesia cheilor private ale portofelelor ce însumează – conform zvonurilor – aproape 1 milion de BTC. Mai exact, n-au putut să semneze un mesaj de pe vreuna din acele adrese.

Dar despre ce mesaj e vorba?

Una dintre caracteristicile cele mai interesante ale Bitcoin este aceea că poți semna un mesaj –aleatoriu ca informație – (și care poate fi verificat de către oricine) prin care poți demonstra indubitabil că te afli în posesia cheilor private ale unei adrese anume de Bitcoin.

Trebuie să amintesc că nu orice portofel pentru Bitcoin permite semnarea de mesaje ori verificarea acestora. O să exemplific în 5 pași cum se poate face această demonstrație, utilizând un portofel online care oferă această opțiune.

Pasul 1

Îți creezi un cont pe site-ul de mai sus (în caz că nu ai unul deja) și te loghezi. După logare te duci la Settings>Wallets & Addresses. Precizez că e necesar să ai o altă adresă de Bitcoin și să imporți cheile private ale acesteia pentru a putea accesa opțiunea de semnare a unui mesaj. Momentan platforma nu oferă această posibilitate adreselor default, generate de către ei.

Pasul 2

După ce ai importat cheile private ale unei adrese, adresa îți va fi afișată ca în cazul de mai sus. După cum bine se poate observa, dacă imporți doar adresa și nu cheile private, protofelul îți va afișa Non-Spendable. Nu vei putea semna un mesaj cu o adresă ale cărei chei private nu le deții.

Pasul 3

Semnarea unui mesaj se va face ducându-te la More Options>Sign Message

Pasul 4

Scrierea propriu-zisă a mesajului și semnarea lui. Se va genera astfel o semnătură, care e practic un hash al mesajului și al adresei.

Pasul 5

Cum se face verificarea? Persoana care verifică dacă o adresă aparține într-adevăr cuiva care afirmă acest lucru, trebuie să aibă/primească trei lucruri: 1)adresa; 2)mesajul și 3)semnătura. În cazul în care un singur element e modificat câtuși de puțin, va primi mesajul Signature is Not Valid/The signature does not match the message, ceea ce demonstrează contrariul, adică faptul că acea persoană nu deține într-adevăr cheile private ale respectivei adrese.

posesia cheilor private posesia cheilor private

Exercițiu: Puteți verifica pe cont propriu (un alt instrument găsiți aici ) dacă eu însumi dețin cheile private ale acestei adrese (care a fost creată special pentru acest tutorial aici) utilizând cele 3 elemente de mai jos:

  • Adresa: 19K46YTKCrfYk3xHg2gmFKLvCZpLbEKyCZ
  • Mesajul: I am Satoshi.
  • Semnătura: H+XyHOkjrSP3CxbS81PutaucAxHMTF/KK7O9O9bviCveOvUNlkoZI4qLuqWH6u4hBPh78CkRsbJWe0d8AmXLReE=

Ce-o să mai știți fără umbră de îndoială în urma verificării e că deși am spus adevărul, nu eu sunt Satoshi.