Industria cripto este relativ nouă, iar existența platformelor de exchange nereglementate permite apariția unor scheme considerate ilegale. Un exemplu în acest sens este metoda numită pump-and-dump. Un individ sau un grup de indivizi generează interes pentru o criptomonedă și cumpără cantități mari, provocând creșterea prețului. După ce suficiente persoane au fost atrase, se executa vanzarea activelor digitale la preț mare, înregistrând profituri semnificative.

Stai conectat in lumea digitala!

Creatorii schemelor profită de dinamica pieței, ofertei și cererii pentru a face investitorii să vadă mișcările bruște de creștere a prețurilor ca fiind o tendință normală. În mare parte, acest tip de schemă funcționează pentru criptomonedele și tokenurile cu marketcap mic sau proaspăt lansate. Psihologic vorbind, un ICO popularizat masiv predispune investitorii să cumpere tokenul. În plus, nu necesită fonduri semnificative pentru a genera mișcări de preț.

Cum funcționează?

În general, o schema pump-and-dump necesită un plan a unui grup organizat de jucători. Aceștia folosesc de o serie de instrumente pentru a genera hype în legătură cu un proiect, criptomoneda sau token.

  1. Achiziționarea tokenului respectiv în cantități mari, provoaca creșterea prețurilor;
  2. Promovarea agresiva a graficelor de preț ascendente,  pentru a atrage participanți;
  3. Folosind Telegram, Facebook și Twitter, generează FOMO (teama de a rata ocazia) în rândul investitorilor;
  4. Nu sunt prezentate riscurile, concurenta si punctele slabe – Mergem la LUNA si nimic nu ne opreste;
  5. Odată atins nivelul maxim de cerere, grupul vinde cantități mari din criptomoneda/tokenul achiziționat anterior la un preț mare.

Finalul este tragic pentru investitorii atrași în schema care vor descoperi ulterior că prețul a scăzut brusc și că hype-ul a dispărut.

Un investitor educat este un investitor protejat

Schemele pump-and-dump nu sunt o noutate pentru investitori. Lipsa de reglementare a ecosistemului cripto a oferit un mediu “infloritor” acestora, deoarece creatorii sunt siguri că nu vor fi ușor prinși de autorități. Daca in 2017 schemele pump-and-dump erau la moda, in prezent lucrurile s-au schimbat. Investitorii de pe piața cripto sunt din ce în ce mai educați. Comunitățile de analiști de pe Reddit și BitcoinTalk.org sunt foarte eficiente în identificarea acestor scheme.

Pentru a evita o schema pump-and-dump trebuie sa fiti atenti la anumite detalii care pot face diferenta:

  • Asigurați-vă că analizați în detaliu un proiect înainte de a investi, pentru a identifica dacă evoluția sa este naturală sau este vorba despre o schema pump-and-dump. În general, acest lucru presupune existența unui whitepaper, concept solid, ECHIPA, comunitate si cel mai important guvernarea fondurilor. Daca proiectul este susținut de personalități cunoscute din ecosistemul cripto reprezinta un avantaj.
  • Nu vă bazați decizia de achiziție pe emoții. Majoritatea schemelor pump-and-dump se bazează pe hype, pe ideea că este o ocazie ce nu trebuie ratată. Realitatea nu este asa! Un investitor trebuie sa anticipeze o miscare nu sa actioneze in plin hype.
  • Asigurați-vă că nu vă investiți toți banii într-un singur proiect. Secretul profitabilității este un portofoliu extins, care să ajute la compensarea pierderilor. În acest fel, chiar dacă veți fi prinși din greșeală într-o schema pump-and-dump, nu veți înregistra pagube semnificative.

Se poate profita dintr-o schema pump-and-dump?

Pentru cei interesați să se joace pe piața cripto, schemele pump-and-dump pot fi o metodă de a face bani. Condiția este să fie identificate din timp și abordate inteligent.

Investitorii care monitorizează piața au posibilitatea de a observa când apare o campanie de marketing pentru un anume proiect. Esențial este ca investitia să se facă în perioada în care prețul începe să crească. De multe ori, odată atinsă valoarea maximă, lichidarea are loc în maxim câteva ore, așa că fereastra de oportunitate pentru a obține profituri este foarte mica.

Atenția însă – schemele pump-and-dump sunt ilegale în foarte multe jurisdicții!

Pe măsură ce criptomonedele continuă să devină populare, jucatorii rau intentionati vor profita de pe urma noilor veniti. Ca și în orice alt domeniu, și în lumea cripto regulile de investiție și business sunt aceleași! Nu asculta ce zic alții, fa-ti propria documentație, întreabă! Nu visa ca vei deveni milionar peste noapte, fii rațional. Cati bani vrei sa faci?! Este extrem de important să știi răspunsul la întrebarea asta.