Pe parcursul ultimelor zece zile, piețele cripto s-au confruntat cu o vânzare masivă generalizată.

Renumitul investitor de pe Wall Street, Tom Lee, oferă o analiză atentă a climatului actual.

Există o serie de motive care au condus la sentimentele extrem pesimiste de pe piață, iar evoluția a fost dificil de acceptat pentru mulți. Pe măsură ce valoarea Bitcoin și a numeroaselor altcoins a continuat să scadă la niveluri deprimante, a apărut și panica.

Așadar, ce se întâmplă cu piața cripto în opinia analiștilor?

În primul rând, Lee punctează recent hard fork-ul Bitcoin Cash a fost un punct de discuție major în ultimele câteva săptămâni. Evoluția spre războiul de hash a provocat o incertitudine gravă pe piață. Săptămâna trecută, CSO-ul CoShares, Meltem Demirors, a declarat ca acest lucru a determinat investitorii instituționali să se retragă de pe piață. Aceștia au încercat să evite riscul și incertitudinea determinate de hard fork.

Divizarea controversată a blockchain-ului Bitcoin Cash a avut loc pe 15 noiembrie, provocând apariția lanțurilor concurente Bitcoin ABC și Bitcoin SV. Ca urmare, valoarea BCH a suferit la fel de mult ca restul.

În plus, Lee consideră că presiunile de reglementare au jucat un rol în atmosfera negativă. SEC a acționat pentru prima dată împotriva ofertelor inițiale de monede (ICO) în aceeași perioadă. Sancțiunile pentru vânzarea de securities neautorizate au contribuit la starea de incertitudine.

Un lat factor este investigația asupra activității derulate de controversata companie Tether, a cărei criptomonedă stabilă este importantă în realizarea de tranzacții cripto.

De altfel, atmosfera la nivel mondial nu este pozitivă. Lee a subliniat existența tensiunilor comerciale și înăsprirea politicilor băncilor centrale. Controversa Brexit a contribuit de asemenea la scăderea lichidității pieței.

“Asta înseamnă că Bitcoin s-a stricat? Nu”

Perspectivele pentru piețele financiare tradiționale au fost la fel de sumbre. Analiștii prognozează un “flash crash” care se înrăutățește ca urmare a vânzărilor de pe piețele cripto și petrol. Lee este de părere că evoluția Bitcoin este un semn al vremurilor:

“Piețele din întreaga lume sunt fragile, iar panica și sentimentele negative joacă un rol disproporționat acum. Asta înseamnă că Bitcoin s-a stricat? Nu. Utilitatea sa încă există, dar pe termen scurt, panica este panică. “

Analistul de piață eToro, Mati Greenspan, a reiterat aceste sentimente. El a evidențiat trendul descendent pe diferite piețe bursiere globale, care demonstrează că nu doar Bitcoin merge în jos.

În combinație cu prăbușirea bursieră recentă, băncile centrale sunt obligate să ia măsuri drastice.

După cum a raportat Wall Street Journal la mijlocul săptămânii, guvernele vor fi nevoite să-și stimuleze propriile economii.

Tensiunile economice au afectat de asemenea comerțul mondial. Ratele ridicate ale dobânzii nu ajută situația, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

După cum explică Greenspan, toți acești factori au contribuit la stresul pe mai multe piețe.

“Există o mulțime de argumente în acest moment, dar eu sunt de părere că principalii factori de conducere sunt pauza tehnică pe care am văzut-o săptămâna trecută și ciclul macroeconomic global de pe piața bursieră. În 2017, am văzut abundență în toate piețele, datorită politicii monetare a băncilor centrale. Acum că băncile centrale cresc din nou ratele dobânzilor, banii pot deveni puțini și oamenii își retrag investițiile în masă “.

Volumele scăzute ale comerțului și incertitudinea ridicată

În timp ce hard fork-ul Bitcoin Cash a fost identificat ca un factor major în această perioadă de criză, alții au subliniat faptul că piețele criptografice au înregistrat semne de declin serios în ultimele săptămâni.

Analiștii au menționat că Bitcoin se străduia să înceapă un sprijin pe trend ascendent. Din păcate, criptomoneda nu a reușit să treacă peste valoarea de 6.000 de dolari. Volumele și activitatea de comerț au fost scăzute, iar incertitudinea a crescut, ceea ce a dus la vânzarea agresivă.

Gabor Gurbacs, strategist și director al activităților digitale la VanEck, a declarat că piețele tradiționale au suferit corecții majore. Companiile su încercat să se consolideze înainte de sfârșitul anului.

“În ultima lună, însă, Bitcoin și activele digitale au fost destul de stabile, în timp ce piețele de acțiuni și obligațiuni au trecut printr-o corecție semnificativă. Turbulențele recente se datorează combinării unor vânzări sistematice la sfârșitul anului (adică afacerile își închid registrele contabile) și controversa din jurul hard fork-ului Bitcoin Cash. “

În concordanță cu această analiză

Anthony Pompliano, gazdă a popularului cripto podcast și a buletinului informativ “Off the Chain”, a declarat:

“Analizele tehnice arată o mișcare descendentă de ansamblu. Analizele istorice arată că trebuie să mergem mai departe, iar argumentul psihologic este că pe străzi nu este suficient sânge. Adăugați presiunea de vânzare din partea fonduri de investiții și ICO și veți obține o furtună perfectă pentru restrângerea viitoare a pieței. “

Pur și simplu, volumele scăzute ale comerțului și incertitudinea ridicată au determinat o vânzare bazată pe panică.

Antreprenorul blockchain și consilierul cripto Vinny Lingham, reiterează această opinie:

“Este o tendință de scădere care a caracterizat o mare parte din anul 2018. Recentul hard fork controversat al Bitcoin Cash, combinat cu incertitudinea de reglementare în ceea ce privește ICO-urile și cu decizii recente ale SEC împotriva anumitor vânzări de tokenuri, au adăugat la sentimentul general negativ”.

O perspectivă pe termen scurt

Previziunile de prețuri sunt extrem de dificil de realizat în sfera cripto. S-a demonstrat frecvent că analizele tehnice ale graficelor nu sunt de încredere, deoare cripto nu respectă regulile. Situația negativă din prezent cu siguranță nu facilitează munca anliștilor.

Potrivit Greenspan, nu este ușor să se facă presupuneri despre ceea ce vor face piețele în următoarele șase săptămâni:

“Este imposibil să spun cu siguranță. Acum, că Bitcoin a spart nivelul psihologic cheie de 5.000 $, următorul nivel logic de suport pe care îl putem vedea pe grafic este de 3.000 $. Nu trebuie neapărat să ajungem acolo. Dacă se va întoarce acum, ar fi într-adevăr un semnal foarte pozitiv.

Eu cred că ultimii vânzător de panică se pregătesc să iasă de pe piață. Există mulți criptotraderi care sunt fericiți să își păstreze criptomonedele, chiar și prin perioadele de prețuri mai mici. De asemenea, majoritatea instituțiilor financiare vor profita de aceste prețuri mici pentru a-și completa portofoliile”.

Pompliano a oferit o perspectivă mai filosofică în ultimul său buletin informativ, subliniind aspectele fundamentale ale Bitcoin ca pe un har salvator care nu poate fi controlat sau aplicat de nici o singură entitate:

“Este important să ne amintim că Bitcoin nu este un instrument financiar tradițional. Nu există o decizie de politică monetară care să fie catalizatorul unei recuperări. Guvernul nu poate determina că este prea mare pentru a eșua. Nu există nimeni care să intre și să oprească tranzacționarea. Bitcoin trăiește și moare pe cont propriu.

În timp ce acest lucru poate fi înfricoșător pentru investitorii tradiționali de pe piață, aceasta este atracția pentru adevărații cripto-entuziaști. Ei înțeleg că activul va avea variații volatile în mod frecvent. Ei știu că există puține protecții sintetice pentru investitori. Bitcoin este testul final: cât de multă convingere aveți cu adevărat? “

Chiar și la nivelurile actuale

Lee a produs o perspectivă destul de optimistă pentru piețele cripto înainte de sfârșitul anului. El a reiterat predicția sa de preț de 15.000 de dolari per Bitcoin la începutul acestei săptămâni.

Lee consideră că o claritate a reglementărilor suplimentare va elimina incertitudinea care a cuprins spațiul pentru cea mai mare parte din 2018.

Cofondatorul Fundstrat crede că investitorii instituționali vor fi forța motrice din spatele unei revigorări a pieței. Aceasta va fi condusă de lansarea anticipată a lui Bakkt în ianuarie 2019, o platformă a activelor digitale creată de The Intercontinental Exchange (ICE).

Lingham are o perspectivă mult mai conservatoare pentru sfârșitul de an. El a spus că a fost greu ca Bitcoin să depășească 6000 de dolari în 2018. De asemenea, a subliniat necesitatea ca proiectele de tip blockchain să creeze soluții ușor de utilizat:

“Piața trebuie să găsească și să demonstreze mai multe cazuri de utilizare. Companiile care dezvoltă soluții bazate pe blockchain trebuie să dovedească utilitate reală. Industria trebuie să înceapă să demonstreze adoptarea tehnologiei dincolo de piloți în 2019 și să creeze o valoare adăugată. Piața a avut prea multe iluzii și Lambos în ultimii 2 ani. Climatul se poate schimba încă o dată, odată ce companiile cu cazuri de utilizare solidă apar și câștigă tracțiune. Trebuie să dovedească beneficiile criptomonedelor pentru afaceri pentru a face diferența. Cei care nu vor atinge aceste scopur vor continua să dispară”.