Gabor Gurbacs este convins că aprobarea unui fond de tranzacționare pe burse (ETF) bazat pe Bitcoin este inevitabilă. Directorul Strategiei Digitale a Activelor la VanEck este optimist că propunerea VanEck/SolidX va fi prima din lume care va livra un ETF.

Bitcoin este aur digital

“VanEck are o istorie a construirii de acțiuni internaționale și investiții în aur, în S.U.A. și în străinătate”, a declarat Gurbacs.

Compania a introdus în 1968 primul fond mutual de aur în fonduri proprii, fondul de investiții Gold VanEck International, care este încă disponibil.

La momentul respectiv, piața mondială de aur reprezenta puțin peste 200 de milioane de dolari, iar aurul avea preț fix de 35 de dolari pe uncie. O jumătate de secol mai târziu, aurul este 1.200 de dolari/uncie, cu un plafon de piață de 7,4 trilioane de dolari. De asemenea, este considerat “un activ mondial sigur pentru stocarea averilor”. Gurbacs atribuie această creștere fenomenului de instituționalizare a activelor de investiții de înaltă calitate bazate pe aur. Printre acestea se numără fondurile de acțiuni și ETF-urile bazate pe metalul prețios disponibile pe piață.

Jan F. van Eck consideră că Bitcoin este “un fel de aur digital”, așa că este logic să dorească să repete experiența cu aurul în eforturile sale de a câștiga aprobarea SEC pentru primul ETF Bitcoin.

Interesul VanEck față de bitcoin are sens dacă se iau în considerare paralelele cu aurul. La fel ca și contrapartida cripto, primele instrumente de investiții ale aurului au fost consideate inițial active extrem de volatile și speculative. Bitcoin suferă de o stigmă similară pe parcusul istoriei sale de aproape zece ani.

“La momentul respectiv, aurul nu era sexy. Același lucru se întâmpla și cu Bitcoin cu câțiva ani în urmă “

a subliniat Gurbacs.

Instrumentele financiare bazate pe Bitcoin legitimează criptomonedele și sprijină adopția

Gurbacs a insistat că aspectul cel mai important al Bitcoin ETF nu este efectul pe care un astfel de instrument l-ar avea asupra prețului criptomonedei. Mai degrabă, este o metodă eficientă pentru a legitima bitcoin și a elibera căi de adoptare.

“Nu cred că prețul este partea importantă. Furnizarea accesului la active într-un mod reglementat și acceptat la nivel global este aspectul important al eforturilor noastre. Sper că impactul este că persoanele care nu s-au implicat anterior în Bitcoin vor intra și pe piață; va ajuta, de asemenea, adoptarea.

Bitcoin nu are nevoie de un ETF, dar ar avea beneficii de pe urma unui ETF. Un astfel de instrument ar ajuta bitcoin să supraviețuiască timp de cel puțin 100 de ani. Și nu glumesc cu asta. Au existat tranzacții cu aur înaintea unui fond de aur sau a unui ETF aur, dar când a ieșit primul produs, piața aurului a crescut extrem de mult, de la 200 milioane la 7.4 miliarde de dolari. În prezent, aurul s-a stabilit ca un magazin global de valoare – un hedging guvernamental, un hedging împotriva piețelor mondiale. Bitcoin este la fel ca aurul. Este nevoie de o finanțare pentru a obține mai multă lichiditate și pentru a obține statutul unui adevărat magazin de valoare. Finanțarea este bună pentru bătăi de cap. Ajută la lichiditate, ajută la adopție, ajută la scalare. Cea mai mare platformă de scalare pentru Bitcoin este sistemul financiar. “

Gabor Gurbacs a concluzionat:

“America vrea un Bitcoin ETF. Suntem foarte aproape de a-l obține. Decizia finală este în mâinile SEC.”