Dacă minerii activează SegWit înainte de 1 august 2017, atunci nu va fi nevoie să se impună o bifurcație obligatorie. Toți utilizatorii de bitcoin vor rămâne pe același lanț, indiferent de clientul pe care îl folosesc.

Dacă minerii nu activează SegWit, atunci am putea vedea o bifurcație a lanțului. O bifurcație presupune că unii utilizatori vor vedea un set diferit de tranzacții decât alții.

Dacă majoritatea minerilor activează BIP148, atunci bifurcația blockchainului va fi temporară. În cele din urmă toți clienții vor avea același lanț iar SegWit se va activa pentru toți cleinții compatibili (care rulează versiuni de Bitcoin Core 0.13.1 sau mai recente).

Dacă majoritatea minerilor nu activează BIP148, utilizatorii care nu activează BIP148 se vor afla pe un blockchain diferit față de cei care îl activează.

Dacă majoritatea minerilor activează BIP148 mai târziu, atunci lanțul vechi (fără BIP148) ar putea fi reorganizat atunci când lanțul BIP are mai mulți utilizatori. Utilizatorii care rulează BIP148 nu ar trebui să aibă nici o problemă. Cei care însă rulează vechiul blockchain ar putea să observe că o mare parte din istoric este rescris. Asta înseamnă că ar putea să piardă fonduri.

Posibile scenarii pentru BIP148

BIP148 are nevoie de susținere din partea majorității economice, în special din partea schimburilor și portofelelor. Dacă nu se ajunge la o majoritate, atunci nodurile care susțin BIP148 nu trebuie să mai ruleze după 1 august, pentru că vor face blockchainul să se despartă. Drept urmare, BIP148 ar fi abandonat în această situație.

Există stimuli economici puternici în sistemul bitcoin pentru ca nodurile să coopeereze și să ajungă la un consens, pentru a preveni separarea blockchainului. Dacă majoritatea economică semnalizează BIP148 pe 1 august, atunci minerii vor avea toate motivele să ia aceeași decizie.

Deciziile minerilor

Dacă nu acceptă BIP148, atunci va fi dificil pentru ei să vândă fise minate după 1 august, pentru că blocurile nu vor fi acceptate de majoritatea econimică. Esențialmente, minerii vor produce un altcoin nerecunoscut de utilizatori și de schimburi, ceea ce înseamnă că vor fi mai puțin utili și că pe piață nu va exista o cerere pentru fisele lor.

Unii mineri ar putea să opteze să ignore regulile BIP148 și să încerce să despartă lanțul. Pentru asta ar fi nevoie de o majoritate a minerilor care să nu adere la consens cu majoritatea comunității economice.

Dacă majoritatea minerilor acceptă BIP148, atunci toate nodurile se vor conforma la blockchain, indiferent dacă rulează sau nu BIP148. Blocurile care nu fac acest lucru vor deveni blocuri orfane. Toate nodurile vor activa în cele din urmă SegWit-ul.

Dacă o minoritate din mineri (sub 51%) trec la BIP148, atunci nodurile care rulează BIP148 nu vor avea probleme. Cele care însă nu rulează BIP148 vor ieși din consensul cu restul economiei. În acest caz, cu cât mai mulți participanți la econmie rulează BIP148, cu atât mai bine.

Și în acest caz, minerii vor avea dificultăți în a vinde fisele. Cu alte cuvinte, minerii vor fi motivați economic să activeze și ei BIP148.