BIP91 este oficial asigurat.Minerii au semnalizat că vor face upgrade și au votat pentru implementarea BIP91. Suntem deci cu încă un pas mai aproape de scalabilitatea bitcoin.

Dicționar rapid

*Minerii sunt operatori care securizează blockchainul. Aceștia dețin aparate cu putere de procesare, care trebuie să rezolve o problemă algoritmică. Prin rezolvarea acestei probleme algoritmice, ei trec toate tranzacțiile într-un registru pe care îl super-securizează. Operatorii consumă resurse (curent, timp etc). Pentru că sunt foarte importanți în rețea, ei trebuie motivați să participe și atunci sunt răsplătiți pentru activitatea lor cu un bloc de bitcoini (acum 12,5BTC) de fiecare dată când rezolvă corect problema.

*Cum semnalizează minerii disponibilitatea de a face upgrade : de fiecare dată când găsesc un bloc de tranzacții valid, minerii care l-au descoperit îi adaugă un mesaj scurt, prestabilit, prin care își exprimă votul. În cazul BIP91, 80% dintre blocurile minate în  aproximativ două zile trebuie să conțină acest mesaj.

 *BIP91 este o soluție de scalabilitate. Scopul tuturor acestor soluții discutate astăzi este să implementeze SegWit-ul, o formulă prin care numărul de tranzacții pe secundă transmise în rețea să crească, pentru a se decongestiona rețeaua. Asta înseamnă că și comisioanele pe tranzacții vor scădea odată ce rețeaua va fi decongestionată, pentru că utilizatorii nu vor mai fi nevoiți să liciteze cu comisioane mai mari pentru ca tranzacția lor să aibă prioritate.

Minerii au dat un vot pozitiv. Ce urmează?

La momentul scrierii articolului, minerii de bitcoin semnalizează deja de 269 de blocuri că vor să facă upgrade-ul. Suntem deci mai aproape de o soluție de scalabilitate, iar asta înseamnă că rețeaua va fi în curând decongestionată.

Iată că minerii au căzut în cele din urmă de acord să pună bazele primei etape a upgrade-ului bitcoin SegWit2x.

Propunerea controversată caută să schimbe structura tranzacțiilor în rețea, cu o soluție numită Martorul Segregat (Segregated Witness) și să crească limita de date care pot fi stocate în blocurile de tranzacții. Propunerea este programată pentru la sfârșitul toamnei.

Cu semnalzarea, poolurile de minare s-au raliat în unanimitate în spatele propunerii. BIP91, creat în parte pentru a preveni o bifurcație a monedei, a apărut ca un prim mare pas în programul scalabilității.

Ca răspuns, bitcoinul a avut parte de o creștere abruptă de preț joi. Participanții la piață au perceput aceste schimbări ca pe un mare progres. Se consideră că votul pozitiv dat upgrade-ului este o victorie a bitcoinului. S-a spus că este începutul unei noi ere pentru bitcoin.

Acest vot este însă doar un prim pas în activarea SegWit în rețea. Urmează alți pași și mai complecși.

Mai exact, trebuie să se întâmple următoarele lucruri pentru ca BIP91  să se activeze:

  • Va exista o perioadă de 336 de blocuri de grație. Asta înseamnă cam două zile și jumătate, perioadă în care minerii trebuie să se pregătească de activare.
  • BIP91 se va activa la blocul cu numărul 477 120. Teretic, poolurile de minare vor începe să respingă blocurile care nu semnalează suport pentru SegWit. În acest fel, BIP91 devine un mecanism de coordonare, care face alte pooluri de minare să cadă de acord cu restul rețelei sau să își piardă recompensa.
  • SegWit ar putea să fie implementat în timpul următoarei ajustări a dificultății, după încă 2016 blocuri. Asta ar dura cam două săptămâni.

Abia la acest ultim pas activarea SegWit este sigură, așa cum a explicat creatorul upgrade-ului BIP91, James Hilliard.

Abia atunci devine upgrade-ul SegWit oficial și UASF-ul este înlăturat.

Suspiciuni

Unii membrii ai comunității, inclusiv dezvoltatori cu reputați și operatori de pooluri de minare, au ridicat problema că pe parcurs, între activarea BIP91 și implementarea SegWit ar putea să se mai întâmple multe.

Pe scurt:

  • Se poate ca minerii să nu ruleze softwareul pe care l-au semnalizat. Dacă peste 50% dintre pooluri nu se țin de promisiune, SegWit-ul nu se va implementa.
  • Se speculează că poolurile de minare ar putea să ruleze software-ul corect o perioadă și să se oprească chiar înainte ca SegWit să se activeze.

Mai pe șleau, unii utilizatori nu au încredere în mineri și cred că vor avea ei o schemă prin care să își încalce promisiunea.

Bryan Bishop, contributor Bitcoin Core, este unul dintre suspicioși. Acesta a sugerat pe Twitter că un posibil rezultat este că SegWit nu se va activa deloc, chiar dacă în curând unele soluții de scalabilitate au termene limită.

Hilliard nu ia însă în serios temerile. ”Or să apară tot felul de greșeli, așa se întâmplă” a spus acesta. Nu crede însă că propunerea va eșua, din moment ce asigurarea BIP-ului a fost prioritaatea numărul uni al operatorilor de pool-uri.

Comunitatea s-a strâns în jurul unei soluții

Dincolo de tot teatrul, el și alți operatori de pooluri au lucrat intensiv să se asigure că BIP91 merge conform planului și că tranziția la noul set de reguli merge unsă.

În plus, chiar mai mulți contributori core care s-au opus la SegWit2x ajută să se facă o tranziție ușoară.

Contributorul Core Matt Corallo a făcut update-uri la FIBRE, rețeaua rapidă de transmitere a blocurilor pe care o folosesc minerii și despre care Hilliard a spus că este cea care ”mai ține toate lucrurile astea pe picioare”.

Se pare că mulți oameni vor ca BIP91 să aibă succes. Cel mai probabil vor și să scape de alternativele mai agresive, ca BIP148. Deși Hilliard este de acord cu conceptul UASF, crede că BIP148 ar putea să fie mai riscant decât BIP91.

În sfârșit, pentru că tranziția la noile reguli BIP91 se bazează doar pe pool-urile de minare, Hilliard a spus:

”În acest caz, centralzarea minării face lucrurile mai ușoare. Pot pur și simplu să le dau un mesaj tuturor pe WeChat și să îi ajut dacă au nevoie.”

Sursa – CoinDesk