După ce a scăzut la minime de 1836 în weekend, prețul bitcoin crește din nou la valori maxime.

Datele arată că prețul a avut o revenire la 2730$ astăzi, cea mai mare valoare din 23 iunie și până acum și cu doar 300 de dolari mai puțin decât recordul pe care l-a bătut pe11 iunie, când o fisă costa 3025$.

Ce îi motivează pe traderi?

Per total, analiștii spun că prețul și-a revenit în mare parte datorită optimismului legat de programa tehnologică. În special, utilizatorii sărbătoresc votul pozitiv dat de mineri pentru BIP91.

Codul care pregătește scena pentru soluția de scalabiltiate SegWit2x, BIP91 ar putea să facă upgrade la blockchainul bitcoin pentru a susține Martorul Segregat. În acest fel va crește capacitatea de tranzacționare a rețelei (numărul de tranzacții pe secundă).

Până acum, minerilor li s-a cerut să scrie în fiecare bloc și intenția de a activa BIP91 și faptul că sunt pregătiți să o facă. Marja era de 80% din blocurile minate într-o perioadă de aproximativ două zile să fie de acord și să arate că minerii sunt de acord cu implementarea. Acest lucru s-a și întâmplat.

Acum, BIP91 intră într-o ”perioadă de grație” de 336 de blocuri înainte de activare.

De aici încolo lucrurile se complică în continuare. Este încă posibil ca SegWit să nu fie activat, în funcție de felul în care minerii rulează codul.

Bucuria speculanților

În continuare, piața este optimistă. Avem parte de o pauză de la dezbaterea sumbră care a întunecat piața săptămâni întregi.

Bitcoinul este în creștere. Prețurile au crescut și la celelalte monede de pe piață. Primele 30 de monede din market cap au avut parte de creșteri astăzi. Traderii au însă o lungă istorie de poziționare a investițiilor în funcție de propunerile de scalabilitate ale bitcoinului. Așadar, poate că această creștere nu a venit ca o surpriză pentru unii.

Iqbal Gandham, director administrativ la eToro, a notat că o mare parte din activitate se datorează cel mai probabil optimismului de pe piață.

A notat de asemenea că s-ar putea să nu aibă nici o legătură cu ce se poate și ce nu se poate întâmpla cu adevărat pe piață.

”Segwit-ul, creșterea dimensiunii blocului și diferitele mecanisme prin care se va face acest lucru au fost greu de înțeles pentru traderi. Se află într-un punct în care vor doar  puțină claritate, o direcție clară” a spus acesta. ”S-ar putea ca acum să avem asta”

În acest fel, Kevin Zhou, trader și analist de piață la fondul de tarding Galois Capital, a pus la rândul său creșterea prețului în seama avansului pe care l-a făcut BIP91.

În special, spune el, traderii răspund la scăderea posibilității ca moneda bitcoin să se împartă în două monede și de creșterea în capacitatea rețelei cu care vine SegWit.

Rămâne totuși umbra unei bifurcații

Deși este mai puțin posibil, tensiunile din dezbaterea scalabilității ar putea să intre pur și simplu în hibernare. Este încă posibil să iasă din nou la iveală spre finalul anului.

Unii mineri mari încă amenință că vor face o bifurcație pe un blockchain separat dacă nu crește dimensiunea blocului. Rămâne deci posibil ca dezbaterea să rămână pe fundal până la toamnă, când tensiunile pot ieși din nou la suprafață.

Odată cu propunerea SegWit2x, un grup mare de startupuri și mineri au fost de acord cu o bifurcație hard la 2MB. Aceasta ar apărea la trei luni după ce este implementat SegWit.

Dezvoltatorii au căutat să minimalizeze ideea și au spus că ar fi periculoasă.

Cât este piața de conștientă de această realitate rămâne de văzut. Unii au căutat să pună accent pe impactul pe termen scurt și pe atitudinea pozitivă.

”Încă ne întrebăm dacă piața va accepta și partea 2x din SegWit2x. Cel puțin nu se va face un split la partea de SegWit” a spus Zhou. În aceeași măsură, Arthur Hayes, director la BitMEX a prezis că bitcoinul va testa din nou niște recorduri de preț, dacă rețeaua pune în aplicare SegWit-ul în următoarele zile.

”Motivul pentru care nu am depășit 3000 de dolari la începutul verii au fost temerile de UASF. Traderii se temeau de o bifurcație a monedei. Am depășit acest blocaș. Cu activarea SegWit, banii vor curge în sistem” a spus acesta.

Hayes a concluzionat:

”Unii au fost mai rezervați și au aștepta să vadă cum se va scala bitcoinul. Se vor întoarce pe piață cu răzbunare”