Cum poate bitcoinul să creeze competiție pentru banii fiat

Bitcoinul este un experiment economic care pune o întrebare controversată. Ținând cont că banii sunt motorul civilizației, este posibil ca aceștia să fie descentralizați? Adică – dacă banii sunt atât de importanți în toate aspectele vieții noastre, este posibil ca ei să nu depindă de niște instituții guvernamentale și bancare, adică de acei 1% din populație despre care începuse să se vorbească în 2009? Este posibil ca banii să fie controlați nu de niște bănci centrale ci de cetățeni/utilizatori? Se poate elimina în acest fel corupția în politica monetară, înlocuind-o cu o competiție loială?

Rezultatele experimentului  nu au ieșit încă nici pozitive nici negative. Experimentul este încă în desfășurare și nu se știe dacă bitcoinul va deveni o monedă de masă. Nu este prima încercare de ”privatizare” a banilor, însă este cea mai longevivă. Bitcoinul are deja 8 ani pe piață  și cel mai mare public pe care l-a avut vreodată o monedă fără validare guvernamentală.  Chiar dacă termenul de ”ecosistem” este deja perimat, descrie foarte bine ce se întâmplă pe piață. Există mai multe ”specii” implicate (utilizatori, afaceri, schimburi valutare, tehnologii conexe) și un teritoriu larg de desfășurare (economia subterană și supraterană, mediul infracțional și mediul politic, mediul activist și mediul speculativ).

 Interesant este că dincolo de experimentul economic, mai există un substrat pentru un experiment socio-politic. Vor masele mai multă libertate și mai multă responsabilitate, sau mai puțină responsabilitate și libertate restricționată? Se poate schimba realmente felul în care sunt guvernate societățile, dintr-una stratificată și opacă într-una colaborativă și transparentă? Cum poate bitcoinul să facă această schimbare?

Seria de articole legate de corupție poate să pară foarte bine una restricționată doar la niște ideologii pentru o mai bună funcționare a societății. Iar noi…vrem să câștigăm bani, nu-i așa? Toate aceste aplicabilități ale blockchainului vor fi însă puse în practică, la un moment dat, de cineva. Acel cineva va câștiga cu siguranță mai mulți bani din crearea de protocoale decât din specula de pe piața volatilă pe care o experimentăm astăzi.

Competitorii banilor fiat și corupția în politica monetară

Toate piețele capitaliste se bazează (sau ar trebui să se bazeze) pe o competiție corectă, în care cea mai bună ofertă făcută publicului câștigă.

Contrar retoricii politice, puterea nu se află în mâna cetățenilor votanți ci în mâinile celor potenți financiar. Prea puțini oameni înțeleg economia. Chiar dacă principiile economice sunt relativ simple, acestea se complică artificial, pentru a exclude controlul cetățenilor.

Banii fiat nu au avut competiție de-a lungul timpului. Bitcoinul este însă în acest moment…competiția pentru banii fiat.

Nu există o limită pentru sumele de bani care pot fi emise de băncile centrale. Băncile centrale pot să printeze sume astronomice oricând, în funcție de nevoi. În acest fel se crează inflația – banii cetățenilor se devalorizează. Am văzut exemplul dolarului din Zimbabwe (ZD). Guvernul a printat bani cu nemiluita. Cea mai mare bancnotă este de un miliard de dolari și valorează cam cât un bilet de autobuz. Mai mult, moneda se devalorizează cu fiecare oră care trece. Așadar, cine și-ar mai putea dori să fie plătit la jumătatea lunii cu câteva triliarde de ZD, pentru ca până la finalul lunii să aibă în portofel doar câteva hârtii din care își pot cumpăra 10 ouă?

Chiar dacă oficial statul suveran nu a trecut la altă monedă, cetățenii nu acceptă ZD, ci doar dolari americani, care se devalorizează la rândul lor, într-un ritm mult mai lent.

De ce nu ar trece însă cetățenii la o monedă digitală? Cu cât amprenta bitcoinului va deveni mai mare, cu atât guvernele și băncile centrale vor deveni mai conștiente că există o competiție pe piață și că trebuie să dea o valoare reală banilor emiși de ei. O altă opțiune ar fi interzicerea monedei bitcoin, dar aceasta este aproape imposibilă și o luptă cu morile de vânt. Așadar, în timp, am putea vedea o competiție pe piață între criptomonede și economiile de stat.

Simpla existență a bitcoinului și succesul său pe piață poate corecta activitățile guvernamentale.

Partea 2 – Administrarea banilor publici

Partea 3 – Votul electronic 

Partea 4 – Contractele smart