Articole despre investitori instituționali care sunt interesați să intre pe piața cripto ca să profite de creșterile fenomenale ale prețurilor sunt din ce în ce mai frecvente, dar pentru oamenii obişnuiti, investițiile în instrumente financiare profitabile par un vis indepărtat. Procedura de tranzacționare pe bursă este foarte complicată şi presupune costuri mari, deoarece sunt implicați mulți intermediari şi alți actori precum firmele de avocatură ce percep comisioane.

Mai multe start-up-uri blockchain au încercat să faciliteze investițiile în instrumente financiare de diferite tipuri, iar un exemplu în acest sens este Brickblock.

Ideea din spatele proiectului este combinarea tokenurilor digitale cu instrumentele de investiții tradiționale, astfel încat utilizatorul să fie protejat de volatilitatea prețurilor criptomonedelor dar să poată să se bazeze pe siguranța oferită de blockchain şi contracte smart.

Brickblock este o platformă care permite oricărei persoane interesate să investească în proprietăți imobiliare și diferite tipuri de instrumente financiare care până acum erau accesibile doar companiilor. Portofoliile disponibile includ fonduri imobiliare (REF), fonduri bursiere (ETF), fonduri monetare pasive (CTF) şi fonduri monetare active (CMF), iar platforma bazată pe tehnologia blockchain permite investiţii la costuri mult mai mici decât cele impuse de bursele tradiţionale.

Initial, Brickblock va include doar REF-uri europene, ulterior fiind planificată extinderea și în alte zone.

Platforma are o schemă simplă de funcționare

O proprietate imobiliară este pusă la vânzare. Utilizatorii pot achizitiona acțiuni în ETH, în baza cărora un contract smart emite tokenuri Proof-of-Asset (PoA), care dau drepturi de proprietar.

Tokenurile PoA se emit în momentul în care proprietatea este achiziționată în totalitate și generează profituri lunare pasive (de obicei provenite din chirii) ce se transferă automat către adresa Ethereum.

Infrastructura se bazează pe blockchain-ul Ethereum, iar platforma este practic o aplicaţie descentralizatã (Dapp) care generează contracte smart între brokerii sau managerii fondurilor de investiţi şi investitori.

Brokerii şi managerii de fonduri sunt verificaţi de Brickblock înainte de a li se permite să îşi listeze produsele financiare pe platformă. Investitorii pot selecta opţiunile dorite pe baza raportului dintre riscuri şi profituri afișat, iar tranzacția este încheiată pe baza unui contract legal.

Investiţiile sunt transformate în tokenuri ce pot fi ulterior tranzacţionate în cadrul exchange-urilor sau pot fi răscumpărate oricând din Trustul Digital ce reprezintă rezerva de siguranță a platformei.

Avantajele faţă de platformele clasice sunt că nu există o limită inferioară pentru suma investită (ceea ce permite investitorilor mici să se implice) iar costurile sunt semnificativ mai mici faţă de bursă deoarece sunt eliminaţi intermediarii. De asemenea, tranzacțiile sunt securizate și transparente pe blockchain, prezentând și avantaje din punct de vedere al accesului deoarece nu există restricții geografice.

Proiectul are 3 aspecte

  • Beneficiile oferite de sistemul bazat pe tokenuri (diversitate, securitate si costuri reduse, rapiditatea cu care se pot efectua tranzactii)
  • Brickblock Exchange – platforma descentralizată bazată pe protocolul 0x
  • Brickblock Fund – fond de management al investițiilor, indiferent că este vorba de criptomonede sau de bunuri imobiliare

Echipa care a dezvoltat proiectul are experienţă anterioară în domeniul investițiilor, mai ales în ce privește în domeniul imobiliarelor. Compania Brickblock este înregistrată în Gibraltar, dar membrii provin în cea mai mare parte din Germania.

Ecosistemul de contracte smart al platformei a fost auditat de compania Consensys Diligence și este de interes faptul ca au inițiat o colaborare cu nakamo.to pentru a identifica soluții viitoare de scalabilitate, deoarece se asteaptă ca până în 2020 Brickblock să aibă nevoie de astfel de servicii. Nakamo.to face parte din IOTA Evangelist Network și studiază modul în care rețeaua Tangle poate fi utilizată pentru a conecta rețelele blockchain în sistemul social, financiar și industrial existent.

Co-fondatorul Martin Mischke a lucrat anterior în cadrul companiei Bitwala, companie blockchain germană specializată în sisteme de plată, iar directorii Jeff Woodward și Wayne Almeida s-au ocupat de investiții pe piața imobiliară.

Brickblock  Specificatii

Token BBK
Preţ unitary final 1 BBK = 0.60 USD
Total tokenuri disponibile 75.500.000
Platforma Ethereum
Accepta ETH, Fiat
Soft cap 2,000,000 USD
Hard cap 50,000,000 USD
Restricţii pentru USA, Canada, China, Singapore
Ultima etapã a ICO-ului va avea lor in perioada 9 mai – 16 mai

INFORMAȚIILE APĂRUTE PE SITE NU REPREZINTĂ SFATURI FINANCIARE. PENTRU ORICE DECIZIE FINANCIARĂ IMPORTANTĂ, CONSULTAȚI PROFESIONIȘTI AUTORIZAȚI.
MAI MULTE INFO LE GASITI IN TERMENI SI CONDITII